Godišnjica

25 godina Grada Rijeke u objektivu fotoreportera Novog lista

Damir Cupać

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

etvrt stoljeća, 25 godina, od osnutka Grada Rijeke je prošlo jako brzo, a izložbom fotografija krećemo u tjedan obilježavanja te obljetnice. Odlučili smo se za događaje u kojima će sudjelovati što više građana, a ne na izdavanje monografije koja bi bila na nekoj polici, kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i glavni urednik Novog lista Edi Prodan otvorili su izložbu fotografija »25 godina u objektivu fotoreportera Novog lista« koja je postavljena na Korzu i čime je započeo tjedan obilježavanja 25. godišnjice Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave.


Fotografije koje su postavljene na postamente birao je urednik fotoslužbe Novog lista Damir Škomrlj, a autori fotografija su Marin Aničić, Roni Brmalj, Sergej Drechsler, Marko Gracin, Silvano Ježina, Vedran Karuza, Damir Škomrlj, Ivica Tomić, Livio Černjul i Petar Fabijan.


– Četvrt stoljeća, 25 godina, od osnutka Grada Rijeke je prošlo jako brzo, a izložbom fotografija krećemo u tjedan obilježavanja te obljetnice. Odlučili smo se za događaje u kojima će sudjelovati što više građana, a ne na izdavanje monografije koja bi bila na nekoj polici.




Zahvaljujem se Novom listu i glavnom uredniku Ediju Prodanu koji su prihvatili inicijativu da koristimo materijale fotoreportera Novog lista. Oni su svojim fotoaparatima zabilježili čitav niz važnih događaja u proteklih 25 godina i nema boljih kroničara od njih. Izložbom smo željeli progovoriti o promjenama u gradu. Zahvaljujem se i autorima fotografija, izjavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik najavio je da će se u srijedu u Gradskoj vijećnici održati znanstveni skup »Decentralizacija u Hrvatskoj«.


– Nema bolje teme kada govorimo o budućnosti grada. Decentralizacija je vječna tema, a u proteklih 25 godina Rijeka je bila predvodnica zalaganja za decentralizaciju. Ali da smo uspjeli, nismo. Osim naznaka decentralizacije za vrijeme Račanove vlade, pomaka nije bilo. Zbog toga želimo i 101. put progovoriti o važnosti decentralizacije, najavio je Obersnel.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina



Na sam dan sjednice Gradskoga vijeća koja se smatra danom osnutka Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave, 19. travnja 1993. godine, organizirat će se gastronomsko događanje.


– Napravit će se fritaja s oko 3.000 jaja i šparoga koje su dar tvrtke Rijeka plus, a pripremit će je restoran Municipij. Podijelit će se oko 1.500 porcija.


PIK je napravio 25 torti s motivima Rijeke koje će se također podijeliti građanima. Jer, kakav je to rođendan bez torte. U petak, 20. travnja 2018. godine, održat će se koncert na Korzu, izjavio je Obersnel.


Glavni urednik Novog lista Edi Prodan zahvalio se svima koji su sudjelovali u organiziranju izložbe fotografija.


– Prva ideja je bila napraviti 20 velikih fotografija, ali kada smo vidjeli što se sve dogodilo u 25 godina, odlučili smo se na 20 kolaža s 200 fotografija. Želimo poslati poruku građanima da zastanu kako bi svjedočili o nevjerojatnoj transformaciji kroz koju je grad prošao. Danas je normalo da je riva bez pogleda na dok Viktora Lenca, da je Trsat rasadnik znanosti, da je zapadni dio grada dobio prelijepe sportske objekte… Živimo u gradu u kojem je život ugodan. Prečesto potenciramo negativno, prečesto smo crni, ali u stvarnosti to nije tako, uvjeren je Prodan.


Zaključio je da izložba ima humanitaran karakter i da će se novac prikupljen od prodaje fotografija dodijeliti Sportskom savezu osoba s invaliditetom nakon utrke Homo si teć.