Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Povorka

24 GODINE OD GENOCIDA Da se ne zaboravi: U Rijeci održan mimohod sjećanja "Srebrenica svijetom hodi"

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 20:57 2019-07-09T20:57:00+02:00

RIJEKA - U bijelim majicam, s natpisom »Srebrenica - da se ne zaboravi« na poleđini, i brojem 8,372..., s ključne tri točkice, više od 200 ljudi sudjelovalo je  u mirnom mimohodu sjećanja »Srebrenica svijetom hodi« u spomen na genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 24 godine. Mimohod su organizirali vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i PGŽ-a, Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja, Bošnjačka nacionalna zajednica PGŽ-a uz sudjelovanje ostalih bošnjačkih organizacija.

– Znamo da se radi o genocidu, najvećem zločinu na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata – iako je i tada bilo rečeno: »nikad više«. Znamo da je broj ubijenih u Srebrenici u samo nekoliko dana veći od 8 tisuća, da se stalno otkrivaju nove masovne grobnice, da su nova pokapanja nevinih žrtava jedne sulude nacionalističke, fašističke orgije. Ali, trebamo biti svjesni i toga da žrtve ne mogu govoriti niti svjedočiti o strašnom zlodjelu – mi smo ti koji svjedočimo, mi smo ti koji govorimo u njihovo ime, mi smo ti koji poručujemo – nikad više, nigdje, nikome, da se ne dogodi Srebrenica. I mi smo ti, u konačnici, koji možemo, i moramo, spriječiti negiranje genocida, prešućivanje i opravdavanje, sve do otvorenih laži koje bez prestanka i planski, proturaju i šire počinitelji i idejni kreatori ovog, a i drugih zločina 90-tih godina. Toga 11. srpnja krenula je jedna fašistička falanga da satre i iskorijeni stanovnike Srebrenice. Sada bi htjeli dokazivati da zločina nije bilo, da u pitanju nisu bili nevini ljudi, bez oružja, u zaštićenoj ratnoj zoni. Stoga je Europski parlament donio Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. srpanj određuje kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici te je već samim time postavljena jedna brana pokušajima negiranja ovog strašnog događaja, kazao je na Gatu Karoline Riječke, gdje je završio mimohod koji je krenuo s Mosta hrvatskih branitelja, pa duž Korza, predsjednik riječkog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Mensur Ferhatović.

3697375

U mimhodu su sudjelovali i i zamjenik riječkog gradonačelnik Nikola Ivaniš i predsjednik Gradskog vijeća Rijeke Andrej Poropat.
Nakon molitve na Gatu Karioline Riječke, u more su bačene 24 bijele ruže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu