Tradicionalni susret

Zima pobjegla pred griškim krabunosima

Anto Ravlić

Iako se zna reći da šećer dolazi na kraju, ne znamo kako bismo opisali griški šećer odnosno začelje krabunoške povorke.  Stižu najgrđi, griški krabunosi koji se ponose svojim motom »Ča grđi – to lipši«. Da ih netko neupućen sretne u mraku, vjerojatno bi radije poželio susret s medvjedom ili divljim svinjama



GRIŽANE  Dvanaesto izdanje Griških krabunoških susreta privuklo je 17 grupa i 700 sudionika. Već drugu godinu zaredom vrijeme je darivalo sudionike povorke, a prije nekoliko godina povorku su šibale zime, snijegovi i vjetrovi.


Prije četiri godine povorka je čak bila odgođena zbog zime. Možete zamisliti kakva je to zima bila kad je zaustavila svu silu pod maskama koja i postoji da bi otjerala zimu. Danas u Grižanama vrijeme i temperature bliže su kasno uskrsnim no siječanjskim.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





U goste Grižanama stigli su susjedi iz Kukuljanova, Čočmani s Hreljina, prijatelji iz Kraljevice, Jadranova, crikveničke udruge iz Duge, Matkovića i Gornjeg Kraja, crikvenička svita i Selčani.


Iz Vinodolske općine odazvali su se Driveničani, grupe Momak Veseljak, Barilac i Sloga iz Triblja, s druge strane Općine stigla je Bribirska parada, zasvirale su i prošetale Centralna i Mala glazba, a kraj je uvijek rezerviran za domaćine, griške krabunose odnosno skupinu Zbrda Zdola.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Iako se zna reći da šećer dolazi na kraju, ne znamo kako bi opisali griški šećer odnosno začelje krabunoške povorke. Kraj je ekskluziva. Stižu najgrđi, griški krabunosi koji se ponose svojim motom »Ča grđi – to lipši«.


Da ih netko neupućen sretne u mraku, vjerojatno bi radije poželio susret s medvjedom ili divljim svinjama. Četveronožni susjedi izgledaju pitomije. No, za razliku od posljednjih godina, zube se zimi nije lomilo tek tako.


Moralo se biti poprilično grd da bi se hladna zime uplašila i rastjerala. Treba ispričati susjede iz Novog Vinodolskog zbog nedolaska. Inače stalni gosti u istom terminu su imali ženidbu mlade mesopustove pa nisu stigli do Grižana. Ove godine je zbog kratkog maškaranog kalendara sadržaj zbijen pa se ne stigne na sve.



Krabunosi su ponos Grižana, a Grižanci ne daju da se običaj zatre. – Griški krabunosi su nadaleko poznati i usprkos sličnostima, imaju neka posebna obilježja koja ih razlikuju od  ostalih i oni svoje posebnosti čuvaju i vrednuju. Na našem skupu možemo vidjeti bogatstvo krabunoških običaja Vinodola i Kvarnera – ističe Dean Barac, predsjednik Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović Grižane.


Direktorica TZ-a Vinodolske općine Iris Bruketa Milić ističe prepoznatljivost manifestacije.


– Tradicionalni Griški krabunoški susreti jedno su  od najposjećenijih događanja u Vinodolu u periodu odmaknutom od klasične turističke sezone – istaknula je direktorica TZ-a Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.


Sljedeće godine je 13. izdanje krabunoških susreta. Tko zna kakvo će vrijeme biti, no načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić najavljuje spektakl. Red je da se posebno obilježi poseban broj i načelnik obećava  iznenađenje za 13. povorku. Organizatori smotre krabunosa u jednom od najživopisnijih mjesta Primorja su Udruga za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović Grižane i Turistička zajednica Vinodolske općine, a pokrovitelj je Vinodolska općina.