Nova investicija

Za potpuni doživljaj: Vinarija Pavlomir otvorila kušaonicu

Anto Ravlić

Uređeni su i podrumi za obilazak gostiju, a uskoro se uređuje i konoba. Već ove godine Via Mea dovodi 120 gostiju u berbu grožđa, doživljaj je uživati na imanju uz sam grad i more. Želimo privući goste od Opatije do Senja, najavljuje Miroslav Palinkaš



NOVI VINODOLSKI Godinama su u Pavlomiru planirali uz osnovnu djelatnost, vinograde i vino, ozbiljnije se posvetiti ugostiteljstvu i turizmu. Gostima ponuditi doživljaj više u kušaonici i konobi. No, uvijek je bilo previše posla u vinogradu, sredstva su se plasirala u opremu i proizvodnju. Ali, vizija se napokon pretočila u stvarnost. Ljubitelje vina u Pavlomiru dočekat će kušaonica na 120 kvadrata.


Ugođaj će biti još potpuniji uz kamin. Uz kušaonicu su uređeni podrumi u kojima se proizvodi i sprema vino u bačve od slavonskog hrasta. Podrum će otvoriti vrata i turistima koji će moći vidjeti gdje i kako nastaju vina Pavlomira. U kušaonici će se uz vino servirati pršut i sir. Sljedeći korak je uređenje konobe na katu, s pogledom na vinograde, gdje će se nuditi nešto konkretnije uz vino.


Tada će Pavlomir u ugostiteljskom segmentu moći primiti 200 gostiju. Posao je povjeren uglavnom crikveničkim i novljanskim firmama.


Europska sredstva




– U pregovorima smo s agencijama. Želimo ponuditi u paketu razgledavanje vinograda, vinarije i kušanje. Turistima ćemo ponuditi i berbu grožđa. Već ove godine Via Mea dovodi 120 gostiju u berbu grožđa. Pavlomir se sve više okreće turizmu, doživljaj je uživati na imanju uz sam grad i more. Želimo privući goste od Opatije do Senja, najavljuje direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš.


U Pavlomiru ističu da se radi o investiciji od 200 tisuća eura u kušaonicu. U projekt koji je dobio europska sredstva uključeni su Poduzetnički centar Vinodol i LAG Vinodol. Europski fondovi vratit će pola investicije.


Drugi kredit od 200 tisuća eura usmjeren je u opremu za podrumarstvo. Namjera je dobiti još kvalitetnije vino i olakšati posao podrumarima. Europa će pokriti i drugi kredit s 50 posto. U planu je, kad se spominju europski fondovi, i proizvodnja struje za vlastite potrebe.



Uz Pavlomir, Palinkaši imaju posla i u Šarengradu. Prije Domovinskog rata imali su vinograd. Barbari s petokrakom i kokardom uništili su 1991. godine vinograde, no Palinkaši su ih obnovili. Trenutno su Miroslav, brat Dinko i otac Josip na berbi u vinogradu veličine četiri hektara. Bitno je u čitavoj priči da se grožđe iz Slavonije prerađuje u Pavlomiru.



Berba u tijeku


U Pavlomiru je u tijeku berba koja će potrajati oko dva tjedna, ovisno o vremenskim (ne)prilikama. Angažirano je tridesetak ljudi, uz problem kao i kod svih.– Nema radne snage. Ne mogu se naći mladi ljudi – čudi se Palinkaš.Kvaliteta je očekivano dobra. Kao i prošlih godina.

– To su prepoznali hoteli i restorani. Prodajem vino restoranima u Novom, Klenovici, Povilama, Rijeci i Baški. Izvrsnu suradnju imam s Jadranom. Sezona je bila dobra. Prodali smo većinu vina. Dolaze turisti individualno kupiti vino u našu trgovinu u Pavlomir. Uređenje trgovine je rezultiralo većim interesom. Stranci nose vina kući. Doma ne mogu dobiti takvu kvalitetu za takvu cijenu. Nema pravila, iz svih zemalja kupuju. Veliko iznenađenje kod njih predstavlja razina uređenosti Pavlomira.