Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
29. siječnja 2020.
Vijeće

Vinodolska općina plaća radne materijale za školarce

Foto Nataša Car
Foto Nataša Car
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 10:52 2019-07-27T10:52:33+02:00

BRIBIR - Iako nije bilo na dnevnom redu, općinski vijećnici Vinodolske općine su na 21. sjednici Vijeća donijeli odluku da se troškovi materijala poput radnih bilježnica, atlasa i likovnih mapa za učenike osnovne škole financiraju sredstvima iz proračuna. Udžbenike financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Općina je odlučila financirati ostatak materijala i time rasteretiti roditelje.

Na aktualnom satu raspravljalo se i o problemu odlaganja otpada u općini te transparentnosti proračuna. Dario Vlastelić naglasio je da »kontejneri na frekventnim mjestima kipe«. Dodao je da 70 posto tog otpada nije od stanovnika općine, već većinu odlažu stanovnici gradova. Darka Jerčinovića zanimalo je može li se otpad češće odvoziti, dva umjesto tri puta tjedno, no Vlastelić je zaključio je da je nadzor bolje rješenje. Bernard Peko odgovorio je da se radi na pojačanju nadzora te se razmišlja o postavljanju kamera.

Branko Pancić osvrnuo se na nedavno objavljene rezultate transparentnosti proračuna te je pitao zašto je Vinodolska općina dobila dvojku. Predsjednik Općinskog vijeća Boris Miklić rekao je da smatra da je došlo do greške jer Općina objavljuje 4 od 5 dokumenta po kojoj Institut za javne financije ocjenjuje transparentnost. To su izvještaji o izvršenju proračuna u prethodnoj godini i o polugodišnjem izvršenju proračuna, zatim prijedlog proračuna i izglasani proračun te proračunski vodič za građane. Općina jedino ne izdaje vodič pa je Miklić zaključio da Institut nije imao pristup svim dokumentima. Ivica Jerčinović je upozorio da je web stranica Općine nepregledna.

Vijećnici su prihvatili i Program mjera poticanja razvoja poduzetništva za 2019. Najveću potporu mogu dobiti mladi poduzetnici i poduzetnici početnici i to do 10 tisuća kuna, dok se sudjelovanje na sajmovima i izložbama sufinancira s maksimalno 4 tisuće kuna. Ostale potpore, Očuvanje i razvoj deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, Potpore za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva, Potpore za socijalno poduzetništvo, Potpore poduzetnicima za korištenje sredstava iz fondova EU te Potpore poduzetnicima za sufinanciranje nabavke i ugradnje strojeva i opreme, iznose maksimalno 7 tisuća kuna po zahtjevu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze