Vinodolska općina

Vijećnici dali zeleno svjetlo skupljem zbrinjavanju otpada

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Mnogi vijećnici su glasali za odluku, iako smatraju da ima prostora za poboljšanje i spremni su sjesti za stol s predstavnicima KTD-a Ivanj. Nepravovremeno i neadekvatno informiranje mještana o promjenama pokušat će se ispraviti edukacijama koje će se provoditi tijekom travnja



BRIBIR Vijećnici općinskog vijeća s 10 glasova za i dva protiv prihvatili su Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Vinodolske općine. Na samom početku načelnik Marijan Karlić odlučio je prihvatiti amandman vijećnika Božidara Zubčića (HSS) po kojem svaki korisnik bira veličinu spremnika koja mu je potrebna. Na sjednici su bili prisutni i predstavnici KTD-a Ivanj kako bi odgovorili na sva pitanja vijećnika. Mihovil Mavrić (SDP) i nezavisni Zoran Spoja glasali su protiv. Spoja ne prihvaća da u formulu ulazi površina stambenog prostora koja ne proizvodi otpad.


Nezavisni Branko Pancić pitao je zašto su kazne tako stroge, pogotovo kad nema garancije da primjerice netko drugi neće otvoriti poklopac njegovog spremnika i tako ga ostaviti, za što je predviđena kazna od 250 kuna. Direktor Ivanja Alen Bruketa naglasio je da se u praksi kažnjavaju samo ekstremni slučajevi jer Ivanju nije cilj kažnjavati ljude, no ako netko primjerice konstantno gubi karticu za zajednički spremnik, to se ne može tolerirati.


Promjena sustava


Vijećnik Ivica Jerčinović (PGS) naglasio je da je neinformiranje stanovnika bila greška jer nisu shvatili da se ne radi samo o promjeni cijene, nego o promjeni cijelog sustava gospodarenja otpadom. No, istaknuo je da ako cijena mora biti ista kao u Novom Vinodolskom, onda i usluga mora biti na istoj razini. Smatra da su troškovi odvoza otpada zbog velike površine i rasprostranjenosti kućanstava u općini veći nego u Novom Vinodolskom. Bruketa je objasnio da Novi ima tu sreću što gospodarski subjekti pokrivaju dobar dio tih troškova pa je cijena ondje otprilike 20 posto niža.




Objasnio je da kvadratura ulazi u obračun jer su u cijenu uključene vrećice za razvrstavanje otpada, odvoz glomaznog otpada, dodjela kompostera i mnogi drugi faktori. Na ovaj način izračun je pošteniji jer bi u protivnom došlo do toga da jedan hotel i jedna penzionerka koja živi u 30 kvadrata plaćaju istu cijenu. Kada bi se u Vinodolskoj općini ukupni trošak jednako dijelio na sve stanovnike, tada bi svi plaćali 91 kunu, a sada 1.800 korisnika plaća između 50 i 67 kuna.


Bruketa je dalje istaknuo da su kriteriji i sama formula prošli sve inspekcije, a sad su zbog promjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom dobili posljednji nalaz Ureda državne uprave u Rijeci koji je imao samo dvije primjedbe na Odluku, a koje se ne tiču formiranja cijene. Dodao je da je komunalcima dodatna potpora presuda Europskog suda u korist VG Čistoće iz Velike Gorice kojem je sud dao pravo da formira cijenu i na temelju kvadrature i broja članova kućanstva. Na kraju je naglasio da ni jedna odluka nije sveto pismo i uvijek se može ići u izmjene.


Loše informiranje


Mnogi vijećnici rekli su da će glasati za Odluku iako smatraju da ima prostora za poboljšanje i spremni su sjesti za stol s Ivanjem. S obzirom na to da je Odluka usvojena, stanovnici mogu krajem travnja ili početkom svibnja očekivati izjave putem kojih će se moći očitovati o svojim potrebama.


Većina vijećnika je bila složna i oko toga da stanovnici nisu pravovremeno i adekvatno informirani o promjenama pa su zbog toga i nastale tako burne reakcije. Ovo će se pokušati ispraviti edukacijama koje će se na području Vinodola provoditi tijekom ovog mjeseca – 17. travnja održat će se u Driveniku, 18. travnja u Triblju, 29. travnja u Grižanama i 30. travnja u Bribiru.


Vijeće je dalo i suglasnost da se proširi zona obuhvata sustava odvodnje otpadnih voda Vinodolske općine u postupku izrade projektno-studijske dokumentacije aglomeracije. Direktor KTD-a Vodovod Žrnovnica Igor Uremović istaknuo je da je bilo planirano oko 21 i pol kilometar na području Triblja i Drivenika, a sada se planira dodatnih 16 kilometara na području Grižana i Bribira.