Oko uskrsnog jaja

Veliki uskrsni doručak u Novom Vinodolskom: Spremljena fritaja od tisuću jaja

Franjo Deranja

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Uskrsno jaje, postavljeno u središtu Novoga, oslikano je motivima iz novljanske kulturne tradicije a posebice iz folklorne narodne baštine u kojoj je iznimna tradicija mesopusnih običaja



NOVI VINODOLSKI – Više stotina Novljana i turista, koji ovaj blagdan Uskrsa provode u Novom Vinodolskom, okupili su se u nedjelju prijepodne na središnjem novljanskom trgu i oko uskrsnog oslikanog jaja.


Bio je to prvi organizirani Veliki uskrsni doručak, a održan je nakon prve jutarnje uskrsne mise, što je tog uskrsnog jutra služena u župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova s početkom u 8 i 30.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Blagoslov Velikog uskrsnog doručka obavio je novljanski župnik vlč. Hrvoje Poljak u nazočnosti novljanskoga gradonačelnika Velimira Piškulića i direktora TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimira Butkovića u 10 sati, nakon čega je doručak mogao početi.


Središnji gastro-događaj bio je „hemendegs“ od tisuću jaja što ga je pripravio Loren Jovanović sa svojom ekipom iz Exkluzive d.o.o. Udruga 51+ ponudila je također tisuću jaja ali kuhanih, obojanih, i to samo prirodnim bojama, a bilo je tu i drugih delicija što priliče i idu uz ovaj blagdan.


Uskrsno jaje, postavljeno u središtu Novoga, oslikano je motivima iz novljanske kulturne tradicije a posebice iz folklorne narodne baštine u kojoj je iznimna tradicija mesopusnih običaja što je proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom!


Prvi i vrlo uspješan Veliki uskrsni doručak organizirala je Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog a u glazbenom dijelu programa nastupili su članovi VIS-a MISTRALI.