Izložba

Velebitski lumini Anđelka Lerge: Crikvenički slikar izložio tridesetak radova u Gradskoj galeriji

Franjo Deranja



CRIKVENICA Crikvenički slikar Anđelko Lerga, član HDLU-a Rijeka, izložio je tridesetak svojih novih radova nastalih u ciklusu pod naslovom »Velebitski lumini«. Radovi su srednjeg formata a izrađeni su u kombiniranoj tehnici i na 30-miligramskom papiru.


Anđelko Lerga za mnoge je poznavatelje njegova opusa dao svoje i novo ekspresionističko viđenje pojedinosti iz kolorističkog nadahnuća o našem najdužem planinskom masivu premda visinom tek četvrte po redu planine u našoj zemlji, Velebita, odnosno Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.Lerga vidi umjetničkim okom ono što je vidljivo možda tek autoru njegova senzibiliteta.

Otkriva i predstavlja nijanse i vizualne senzacije koje ovu opjevanu planinu označavaju i obogaćuju legendama što zaigranim autorskim kistom ponovno izviru iz njezinih pejzaža i panorama, klanaca i vrtača, prelamanjem iznenađujućom paletom boja u igri sunčeva svjetla.


Izložbu radova Anđelka Lerge, koji je dosad izlagao u više galerija na našem županijskom području, a nagrađen je 2006. i 2007. na likovnoj manifestaciji »Pul kaštela« u Rijeci, otvorila je prof. Sanja Škrgatić. Izložba će u Gradskoj galeriji biti otvorena do 19. travnja. (F.D.)