Uvijek se vraćaju

Već 40 godina ljetuju u Crikvenici: ‘Zaljubili smo se na prvi pogled’

Nataša Car

Gosti i iznajmljivači – Bernhard, Vera, Karin i Drago / Foto Nataša CAR

Gosti i iznajmljivači – Bernhard, Vera, Karin i Drago / Foto Nataša CAR

Nijemci su ispričali kako su se u Crikvenicu zaljubili na prvi pogled, a Bernhard je odmah znao da će joj biti vjeran gost. Iako je znao otići i drugdje, uvijek se vraćao



CRIKVENICA  Nakon 25 godina ljetovanja u hotelu Therapia, zbog obnove hotela Bernhard Heidemann odlučio je isprobati hotel Mediteran. Nakon nekoliko ljeta provedenih ondje Heidemann se obratio prijateljima Dragutinu i Veri Buneti koje je upoznao dok su radili u Therapiji i pitao ih može li s obitelji ljetovati kod njih.


Iako su njemački gosti mijenjali smještajne objekte, nikada nisu zamijenili Crikvenicu nekom drugom turističkom destinacijom. Povodom 40. obljetnice ljetovanja u Crikvenici iznajmljivače i vjerne goste posjetila je direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić koja im je uručila prigodan dar i kratko porazgovarala s njima kako bi doznala što ih svake godine vraća u Crikvenicu.


Odmah pri dolasku kod simpatičnih iznajmljivača jasno je zašto Nijemci već 13 godina odsjedaju upravo ovdje. Dobro raspoloženi, goste odmah ponude pićem dobrodošlice i zalogajima koje su pripremili. Vidljivo je da već dugo rade s turistima. Upravo ta gostoljubivost i toplina bili su pozitivno iznenađenje za goste koji dolaze sa sjevera Njemačke, gdje su stanovnici nešto suzdržaniji.


Dolaze 13 godina




– Nisu nas odmah pitali, došli su kod nas na piće i večeru pa pokrenuli tu temu – prisjeća se Vera Buneta trenutka kad ih je njemačka obitelj upitala bi li sljedeći put mogli odsjesti u njihovom apartmanu. S Nijemcima su se sprijateljili još dok su radili u Therapiji, a posljednjih 13 godina gosti svako ljeto odsjedaju kod njih.


Nijemci su ispričali kako su se u Crikvenicu zaljubili na prvi pogled, a Bernhard je odmah znao da će joj biti vjeran gost. Iako je ranije znao otići na kratak izlet u neku drugu turističku destinaciju, uvijek se na kraju ponovo vratio u Crikvenicu.


N. CAR Caption: Direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić uručila je vjernim gostima sliku Zdravka Gržičića / Foto Nataša CAR


N. CAR Caption: Direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić uručila je vjernim gostima sliku Zdravka Gržičića / Foto Nataša CAR



– Omiljeno mjesto u Crikvenici nam je Crni mol – rekao je. Obitelj se svako jutro spušta ondje na plažu i već ih svi poznaju. U 40 godina ovi Nijemci stekli su mnogo prijatelja u malom primorskom gradiću pa se navečer nakon kupanja često druže, odlaze na večere, piće ili na roštilj u ugodnom društvu.


Osim dragih ljudi i opuštenog načina života, sviđa im se i priroda. Iz apartmana imaju predivan pogled na more u kojem uživaju svaki dan tijekom dva mjeseca, koliko dugo ostaju u Crikvenici.


Bernhardova partnerica Karin Hulsen smatra da je raznovrsna priroda jedno od najvećih bogatstava ovog područja.


Pozitivne promjene


Bernhard je primijetio da se grad puno promijenio u razdoblju od 40 godina.


Uglavnom su to pozitivne promjene, a najviše ga veseli obnova hotela Miramare. Naravno, neke promjene manje im se sviđaju. I ovi su gosti primijetili pad u kvaliteti i uređenosti Glavne plaže otkad nema koncesionara.


Svake godine primjećuju sve više ležaljki na plažama i ubrzaniji ritam života. Ipak, sve su to sitnice, nedovoljne da bi ih spriječile da i dalje posjećuju Crikvenicu.


Osim Bernharda i njegove partnerice Karin, na godišnji u Crikvenicu rado dolazi i ostatak obitelji. Sin Markus došao je sa suprugom Ihnom i kćeri Rieke pa su u apartmanu bile prisutne tri generacije obitelji.


– Nadam se da će djeca nastaviti dolaziti i kad mi više ne budemo mogli – rekao je Bernhard. I mlađoj generaciji se sviđa u Crikvenici pa će za koju godinu predstavnici crikveničke turističke zajednice možda i njima uručiti dar za vjernost.