Darivanje krvi

Vavik vjerna Kirija odsad – Vavik humana Kirija

Nataša Car

U akciji održanoj u dva dijela ukupno je prikupljeno 85 doza krvi. Krv je darovalo petero »veterana« sa stotinu i više davanja te čak osmero debitanata, a organizirano su došli i članovi popularne navijačke udruge, već otprije poznati po dobrim djelima i humanitarnim akcijama



CRIKVENICA Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica je u suradnji s Transfuziološkom službom KBC-a Rijeka i Aktivom DDK uspješno organiziralo treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija se održala u dva dijela, a ukupno je prikupljeno 85 doza krvi. Prvi dio bio je organiziran proteklog tjedna, i to po abecednom redu, dok je početkom ovog tjedna održan drugi dio akcije na koju su se ovom prilikom odazvali i članovi Udruge navijača Vavik vjerna Kirija.


Akciji je ukupno pristupilo 96 osoba, od toga 85 muškaraca i 11 žena. Odbijeno je 11 darivatelja, od toga 10 muškaraca i 1 žena.


Osmero debitanata


Akciji su pristupili novi darivatelji, ali i mnogi koji akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pristupaju već dugi niz godina. Od darivatelja koji su krv dali već sto i više puta i ovaj put su sudjelovali Želimir Mihalić (139), Milorad Hajnić (133), Boris Stopinšek (116), Davor Miculinić (102) i Ivica Unković (101). Pedeset i više puta krv su darovali Mariagrazia Ćavar (76), Elvis Čižmešija (56), Mato Gavran (52), Dean Antić (86), Miroslav Kivić (90), Milojko Mikanović (87), Danijel Brozović (96), Dinko Gračaković (53), Nenad Gregorić (76), Žarko Jerčinović (57), Medarda Kozjak (95), Vlatko Uremović (53) i Ivan Čor (68).




Novi darivatelji, koji su akciji pristupili prvi put su Leo Božić, Anamarija Fištrović, Vedran Domijan, Siniša Kuzmić, Loren Lelas, Dražen Modrić, Ivan Topić i Vladimir Lovrić. Vladimir Lovrić član je udruge Vavik vjerna Kirija koja je organizirala dolazak dijela svojih članova, od kojih su neki dugogodišnji darivatelji, a neki su akciji pristupili prvi puta.


Humanitarni duh


– Želja i cilj udruge Vavik vjerna Kirija je da kroz naredne akcije darivanja povećamo broj redovitih darivatelja, ali i prenesemo i potaknemo humanitarni duh među mlađim članovima udruge koji u svojem odrastanju moraju naučiti što znači biti human i da upravo ovakvim činom mogu nekome spasiti život – istaknuo je Lovrić.


Humanitarni rad od izuzetne je važnosti ovoj udruzi koja je osim darivanja krvi, provela i akciju prikupljanja sredstava za pomoć slijepoj i slabovidnoj djeci te su logistički pratili Alena i Viga u njihovoj veslačkoj pustolovini oko Krka, želeći proširiti svijest o autizmu. U bližoj budućnosti udruga planira malonogometni turnir kojim bi prikupili sredstva za dobrotvorne svrhe.


Osim organizatora, darivatelja i navijačke udruge, u akciju dobrovoljnog darivanja krvi uključeni su i crikvenički vatrogasci koji ustupaju prostor, zatim Jadran d.d. koji donira obroke za darivatelje, i Eko-Murvica koja osigurava besplatan parking tijekom trajanja akcije.