Olakšice

VAŽAN POTEZ Crikveničkim ugostiteljima popusti za postavljanje terasa – i do 45 posto

Anto Ravlić

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Oni koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost najmanje osam mjeseci u proteklih 12 mjeseci i uredno plaćaju zakupninu, mogu ostvariti 40 posto popusta, a ako su u proteklih godinu dana sudjelovali u minimalno tri manifestacije u organizaciji Grada ili TZ-a, mogu ostvariti i dodatnih pet posto popusta



U želji da se potakne gospodarstvo, da se olakša poslovanje poduzetnicima, otvore nova radna mjesta i produži sezona, u Gradu Crikvenici povukli su dva poteza. Jedan je omogućavanje olakšica ugostiteljima, korisnicima gradskih površina odnosno terasa. Drugi je pokretanje portala koji bi olakšao i intenzivirao komunikaciju između poslodavaca koji traže radnike i radnika koji traže posao.


Gradskom odlukom je omogućeno da gradonačelnik može urednim zakupnicima javne površine za postavljanje ugostiteljskih terasa odobriti popust od 40 posto na zakupninu utvrđenu za tekuću godinu. Uvjet je da obavljaju ugostiteljsku djelatnost najmanje osam mjeseci u proteklih 12 mjeseci. Ugostitelji mogu ostvariti popust od pet posto na zakupninu za tekuću godinu ako su sudjelovali u minimalno tri manifestacije u organizaciji Grada Crikvenice ili Turističke zajednice grada Crikvenice u proteklih 12 mjeseci. Popusti se mogu zbrajati.


Dakle, uredni platiša i agilni ugostitelj može dosegnuti popust od 45 posto. O popustima će se odlučivati prilikom sklapanja ugovora o zakupu javne površine za postavljanje ugostiteljske terase uz predočenje potrebnih dokaza.





Olakšice su uvijek dobrodošle. Još su poželjniji ugostitelji koji rade cijele godine, no netko treba i raditi. Poznat je problem s nedostatkom radne snage. Uz realan problem, često nedostaje i komunikacije na tržištu rada. Posebice na lokalnoj razini. U Gradu Crikvenici odlučili su pružiti podršku poslodavcima i radnicima te pokretanjem portala olakšati i ubrzati komunikaciju i pronalaženje posla i radnika. Uskoro će burza rada profunkcionirati na adresi posao.crikvenica.hr.



Olakšice su sastavni dio Odluke o zakupu (korištenju) javnih površinaza postavu privremenih objekata. Gradsko vijeće Crikvenice donijelo je 2000. godini Odluku o davanju u zakup javnih površina za postavu privremenih objekata. Odluka je dopunjena u tri navrata i to 2002. godine, 2003. godine i 2009. godine. Zbog proteka vremena od donošenja Odluke te u cilju poboljšanja korištenja javnih površina odlučeno je da je sazrelo vrijeme za donošenje nove odluke.


Prilikom pripremanja i izrade nove odluke smjernice su bile: poticanje cjelogodišnjeg poslovanja zakupnika javnih površina, poboljšanje kvalitete ponude, poticanje uključivanja u manifestacije pod pokroviteljstvom ili u organizaciji Grada Crikvenice i Turističke zajednice grada Crikvenice. Novom odlukom želi se zaštititi uredne zakupnike (korisnike). Dijelom su izmijenjene zone javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa te su jasnije definirana pravila korištenja kao i ovlasti komunalnog redarstva u nadzoru i kontroli poštovanja same odluke i ugovora o zakupu.


U Gradu smatraju da će nova Odluka pridonijeti poboljšanju i kvaliteti usluge zakupa i korištenja javnih površina, a što utječe i pridonosi cjelovitoj slici Crikvenice kao turističkog mjesta.