Informatički iskorak u Crikvenici

Ušteda i napredak: Vijećnici papir zamijenili tabletima

Franjo Deranja

Dvadeset tableta, uključujući i PDV, stajalo je Grad 38.500 kuna, što će donijeti velike uštede budući da se na papir i poštarinu prilikom tiskanja i slanja materijala vijećnicima u prosjeku po sjednici trošilo 2.150 kuna



CRIKVENICA Ovaj četvrtak već je upisan u ljetopise političkog života Grada Crikvenice: na sjednici Gradskog vijeća toga se dana svatko od vijećnika počeo služiti tabletom. To istodobno znači informatički iskorak u 21. stoljeće! Nabavci tableta za svih 17 vijećnika, gradonačelnika i njegovih dvoje zamjenika prethodila je ovih dana i provedba primjerenog tečaja za svakog korisnika.


Dvadeset tableta, uključujući i PDV, stajalo je 38.500 kuna, što je manje od papira koji se dosad trošio na tiskanje te na slanje tih materijala poštom svim vijećnicima za svaku sjednicu. U godinu dana za »papirnatu« pripremu sjednica trošilo se do danas 36 tisuća kuna, što znači da će se investicija isplatiti već na početku druge godine od nabavke tih suvremenih elektroničkih uređaja.


Svaka prosječno zahtjevna sjednica stoji 850 kuna papira, a poštarina do vijećnika je 200 kuna te troškovi kopiranja oko 1.100 kuna. Po svakoj sjednici troši se, znači, prosječno 2.150 kuna. Kada je na dnevnom redu sjednice proračun ili rebalans proračuna te kopiranje materijala u boji, troškovi se znatno uvećavaju. Prosječan trošak pripreme materijala po sjednici je 3.000 kuna. Godišnja računica, ako je prosječno jedna sjednica mjesečno, posve je jasna – poručuju iz Gradske uprave.  

Sezona sve bliže


Crikveničani su se konzultirali i s kolegama u drugim lokalnim jedinicama, primjerice u Opatiji, koji su već uveli taj način uključivanja informatike u rad gradskih vijećnika. Opatijci, kažu u Crikvenici, imaju u tome dobra iskustva, i financijska i operativna.




To znači da ćemo, kažu Crikveničani – nakon što u drugoj godini od nabavke otplatimo tablete – ubuduće godišnje (u)štedjeti po 36 tisuća kuna! Ili, još izravnije, tijekom preostale dvije godine aktualnog vijećničkog saziva Gradsko vijeće uštedjet će 72 tisuće proračunskih kuna!



Na sjednici kojom je predsjedao Lovorko Gržac, a na vijećnička pitanja odgovarali Damir Rukavina, gradonačelnik i njegov zamjenik Veselko Mutavgjić, rečeno je i da se u Turističkoj zajednici Grada »već razmišlja o organiziranju dočeka Nove 2015. godine na novom Trgu Stjepana Radića«. Također, već afirmirani program atletske utrke »Adria advent maraton« u Crikvenici bio je poticaj da se program ugostiteljsko-turističke ponude u božićno-novogodišnjem razdoblju produlji na više tjedana.



Na sjednici Gradskog vijeća razmotrena su pitanja i doneseni zaključci iz kojih se vidi kako je turistička sezonasasvim blizu, pa je rečeno kako će nova tvrtka što će gospodariti sustavom otpadnih voda, kanalizacijom, biti utemeljena prije ljeta. Brinut će o 7.500 priključaka i nadzirati te održavati sustav od gotovo 50 kilometara instalacija.


Rotor »Duga« bit će vjerojatno dovršen do konca godine i olakšat će kamionski promet te rasteretiti dio središta grada, a šetnica Perhati-Kačjak bit će primjereno uređena i opremljena i klupama i obavijesnim pločama. Za šetnicu Vladimira Nazora od Crikvenice do Selca, što je i županijska prometnica, zasad nema mnogo izgleda za proširenje.  

Zaustaviti »presretače«


Novo crikveničko groblje bit će ostvareno kao ideja, ali i nužnost, međutim ne može se još reći gdje. Ni područje Kamenjaka nije još isključeno, ali su svugdje teškoće povezane uz rješavanje imovinsko-pravnih zemljišnih pitanja. Bijele patrole ljeti nisu pokazale očekivanu učinkovitost pa će se razmisliti o novim oblicima reguliranja pješačkog prometa, ali su ljetni »presretači«, nazvani i »turističkim agencijama na otvorenom«, označeni kao akutni problem.


Te mještane kojih je sve više – i do sedmero odjednom – a uglavnom su iz sjevernog dijela grada, treba onemogućiti da skaču pred automobile turista pri njihovu dolasku u grad i nude im svoj privatni smještaj jer time čine ružnu sliku i ugrožavaju sigurnost prometa.


Prihvaćen je prijedlog odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora i raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnog odbora Jadranovo.