Meri Vujnović

Upoznajte uspješnu crikveničku obrtnicu: ‘Pogodila sam kad sam napustila siguran posao’

Franjo Deranja

Snimio Franjo DERANJA

Snimio Franjo DERANJA

Danas imamo četiri obrta u jednoj obitelji. Osim supruga i mene, koji imamo svaki svoj posao, tu je i sin, koji je diplomirao ekonomiju, te njegova djevojka, a svatko od njih dvoje ima svoj obrt u istoj djelatnosti – kaže Crikveničanka Meri Vujnović, vlasnica uspješnog knjigovodstvenog servisa



CRIKVENICA Osobnost svakog uspješnog obrtnika i poduzetnika krase najmanje dvije karakterne značajke, a to su dobra ideja i hrabrost u suočavanju s rizikom. Crikveničanka Meri Vujnović, rođena Gršković, očito posjeduje obje ove osobine, o čemu svjedoči i zaslužena Povelja Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Ideja da otvori samostalni knjigovodstveni servis bila je očito dobra, a odluka da napusti dotadašnje stalno zaposlenje i dugogodišnje radno mjesto u bivšoj Riječkoj banci, kasnije Erste banci, očito – hrabra odluka!


– Kad sam odlučila napustiti banku, a bilo je to nakon 15 godina radnog iskustva, te 1997. godine, mnogi su moji suradnici, kolege i nadređeni, bili jako iznenađeni. Direktor Stjepan Vukelić pokušao me odvratiti od te namjere, ali odluka je bila čvrsta i nepromjenjiva – sjeća se dobro Meri Vujnović.


– Odluka o otvaranju knjigovodstvenog servisa bila je očito konačna. Ali, otkrit ću još nešto: bila sam najzadovoljnija u radu s klijentima banke, u izravnom kontaktu, na šalteru, ali posao u knjigovodstvu banke nije me dotad nikako oduševljavao. Međutim, moj suprug Željko imao je već dotad treću godinu obrt u takvom istom poslu, a moja odluka da i sama otvorim na svoje ime takav obrt promijenila je moj pogled na knjigovodstvo.




Obiteljski razlozi, oni privatni, dvoje djece od kojih je jedan sin bio u drugom razredu osnovne škole, a drugi pred odlaskom u osnovnu školu, također su potpuno promijenili moju vizuru što se mojeg novog angažmana tiče. Danas imamo četiri obrta u jednoj obitelji. Osim supruga i mene, koji imamo svaki svoj posao, tu je i sin, koji je diplomirao ekonomiju, te njegova djevojka, a svatko od njih dvoje ima svoj obrt u istoj djelatnosti. To znači da smo, osim naša dva radna mjesta otvorili još dva zaposlenja, još dva radna mjesta. Primjer smo očitog i uspješnog modela samozapošljavanja, i to u jednoj obitelji – ističe Meri Vujnović.


Digitalno doba


Danas sustav omogućuje i potiče slične ideje i inicijative ambicioznih pojedinaca. Zavod za zapošljavanje osigurava inicijalna sredstva u visini do 55 tisuća kuna, a onda je takav novi obrtnik prvu godinu oslobođen pristojbi i taksi, to jest obveza prema državi.


– Nužno je imati dobru ideju te svakako biti svjestan svojih sposobnosti, mogućnosti i kvaliteta. Imamo mlade ljude koji su spremni na takve odluke. Osim nekadašnjih poznatih zanata i djelatnosti, koje se može označiti klasičnima, danas u digitalnom dobu mogućnosti su znatno šire i veće, raznovrsnije, od web-dizajnera i programera do različitih virtualnih komunikatora i servisera – govori naša sugovornica.


Pomalo je posrijedi, ako se gleda u širem kontekstu, i rodoslovna poduzetničko-obrtnička linija.


– Moj pradjed po tatinoj strani također je bio poduzetnik-obrtnik: bio je angažiran na izgradnji krova na Palace hotelu Therapia u Crikvenici. Po maminoj strani također imamo i trgovaca i drugih oblika obrtništva – navodi primjere Meri Vujnović. Očito je, također, da ovim obiteljskim angažmanom i s četiri obrta u obiteljskom obrtničkom četverokutu Vujnovića – moglo bi ih se nazvati »Vujnovići otac-majka-sin« – počinje jedna posve nova tradicija!


Širi plan


Ali Meri Vujnović je zavrijedila ovo priznanje, Povelju Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, ne samo za svoje angažiranje u obrtu svojeg knjigovodstvenog servisa, nego za znatno obuhvatniji angažman, i to nakon 18 godina rada u obrtu te za 12-godišnje angažiranje na širem planu i aktivnostima Obrtničke komore.


Ona je angažirana, i to već godinama, na više komorskih razina – od Udruženja obrtnika Grada Crikvenice, kad je ono djelovalo samo za to gradsko područje, a danas uključuje i obrtnike Vinodolske općine, pa na razini Obrtničke komore Primorsko-goranske županije te na razini Hrvatske obrtničke komore (HOK).


Meri Vujnović bila je članica Upravnog odbora Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine i predsjednica Ceha intelektualnih usluga, potpredsjednica Upravnog odbora tog Udruženja, predsjednica Sekcije intelektualno-uslužnih djelatnosti u istom udruženju, a danas je u Skupštini Obrtničke komore PGŽ-a, članica je Odbora za financije HOK-a (Zagreb) te ističe da joj je jedno od značajnijih postignuća, zajedno sa suradnicima, da se inspekcijskim službama prioritetno namijeni smisao savjetodavnog posla te upozoravajućih instrukcija – gdje netko ne radi kako valja – a tek onda penaliziranja propusta pojedinaca.


Članica je Skupštine Obrtničke komore PGŽ-a od 2006. godine, a bila je i članica Upravnog odbora Obrtničke komore PGŽ-a od 2010. do 2014. godine, kada je bila član Odbora za statut i razvoj komorskog sustava HOK-a, a od 2014. godine i član Odbora za financije HOK-a.