Uspješna akcija

Unatoč specifičnim okolnostima u Novom Vinodolskom prikupljeno 66 doza krvi

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja



Premda su preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ne odnose na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.


Tako je akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski i Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Rijeka, održana u prostoru Osnovne škole Ivan Mažuranić, uz poštivanje najviših higijenskih standarda.


– Ekipe za prikupljanje krvi dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi, uz njih mi smo angažirali veći broj volonterki koje su bile na usluzi tijekom akcije – rekla je nakon akcije Vesna Đujić, ravnateljica GD Crvenog križa Novog Vinodolskog.




Procijenjeno je da nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.


– Na naš poziv na akciju, s obzirom na trenutačnu situaciju, odziv je bio velik. Planirano je bilo prikupiti 75 doza krvi. Na samu akciju došlo je 80 darivatelja, petero smo odmah odbili tijekom informativnog razgovora, a osmero je odbijeno iz zdravstvenih razloga, tako da smo prikupili 66 doza.


Krv je dalo 13 žena i 53 muškarca, a od novih darivatelja u veliku obitelj Crvenog križa uključili su se trojica muškarca, i to su Lucijan Daničić, Mislav Smolčić i Marino Zoričić, te dvije žene, Butorac Zorana Butorac, djelatnica Crvenog križa, i Ana Tomljanović, naša volonterka – rekla je o akciji Vesna Đujić .


Treba istaknuti i jubilarce u darivanju: 45 puta dali su krv Davor Bažok, Davor Butković, 51 put Robert Šandl, 54 puta Željko Košuljandić i Kristijan Zoričić, 55 puta NIKICA Peričić i Saša Ćosić, 59 puta Dražen Tomić, 62 puta Goran Rubčić, 64 puta Željko Marković, 65 puta Ante Smojver, 66 puta Zoran Šmit, 77 puta Raoul Paučić, 79 puta Igor Pavelić, 92 puta Marinko Mataija, 107 puta Ivica Unković I 112 puta Dubravko Stošić.


– Koristim priliku da se zahvalim svim dobrovoljnim darivateljima krvi, djelatnicima Transfuzijske medicine KBC-a Rijeka, ravnatelju Osnovne škole Ivana Mažuranića, Borisu Turjaku, gdje je akcija ostvarena i našim volonterkama – rekla je Vesna Đujić.