Povratak u najslavnije doba

USKOČKI DANI Povijesni spektakl oduševio i Senjane i goste grada pod Nehajem

Dorotea Prpić

Foto D. PRPIĆ

Foto D. PRPIĆ



SENJ Proteklog vikenda u Senju se kotač povijesti okrenuo pet stoljeća unatrag. Oživljena povijest vratila nas je u najslavnije doba senjske povijesti kada je izgrađena tvrđava Nehaj, a grad čuvali senjski uskoci. Sve to zahvaljujući manifestaciji Uskočki dani, koji su se u organizaciji Turističke zajednice Grada Senja održali 16. put zaredom na zadovoljstvo Senjana, ali i brojnih turista koji su s oduševljenjem pratili cijeli spektakl. Manifestacijom su rekonstruirani događaji iz onog vremena, od odjeće, običaja i hrane, do sajma tradicijskih obrta i viteških tabora, koji su prikazali život u onodobnom Senju.


Starom jezgrom grada odzvanjala je srednjovjekovna glazba, plesali su se srednjovjekovni plesovi, bilo je tu žonglera, srednjovjekovnih zabavljača, lakrdijaša, borbi vitezova, mimohoda uskočkih i viteških skupina… Upriličene su i radionice streličarstva te bacanja bodeža, sjekire i potkove, kao i dječje radionice runa i čarobnih napitaka te razne predstave, uprizorenje mitova i legendi… Na senjskom trgu Cilnica organiziran je i sajam srednjovjekovnih zanata i obrta te kovnice novca. Ukratko za svakog ponešto, a o popularnosti ove manifestacije dovoljno govori i nekoliko tisuća posjetitelja koji su uživali u nesvakidašnjim sadržajima i zajedno sa sudionicima vratili se u srednji vijek.



Izložba fotografija


U okviru manifestacije u organizaciji Turističke zajednice i Gradske knjižnice Senj otvorena je i izložba pod nazivom »Vratili se uskoci kući« autora Zorana Hapče, zaljubljenika u Senj i fotografiju, koji je svojim objektivom ovjekovječio scene s nedavnog snimanja HRT-ove serije Doba uskoka.U senjskom povijesnom spektaklu nastupili su Zvonko Križaj i Senjski uskoci, Kliški i Žumberački uskoci, Dubovački streličari, Red vitezova Ružice grada – Orahovica, Šibenska gradska straža, Gradska straža Bakar, Križevačka djevojačka straža , Karlovačka građanska garda, Kuburaško društvo Gromovnik – Sveta Nedelja, Povijesna postrojba Ursus – Slovačka, Frankopanska garda, Red srebrenog zmaja, Kostelska pištola – Keglevićeva straža, ansambl Holloenek Hungarica – Mađarska, Plesna skupina povijesnih plesova Kontea iz Konjšćine, Kaligraf Janez Rožman te Aureus Unicornis i Ana Magia.


Noćni spektakl


A u samoj završnici Uskočkih dana, priređena je i noćna opsada Senja s mora. Spektakl se je odvijao u senjskoj luci i u njemu su sudjelovale sve uskočke i viteške skupine. Bilo je tu pucanja iz topova, baklji, zveckali su mačevi, sijevanja bliceva iz mnoštva okupljene publike….., ali Senj je, kao uvijek do sada, ostao neosvojen.I zaposlenici senjske Turističke zajednice koji su u organizaciju uložili velik trud i sami su kostimirani sudjelovali u programu.– I više nego uspjela manifestacija koja je ostvarila cilj, a to je prije svega velik broj posjetitelja koji je uživao u programu koji smo im priredili – rekao je direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija.