Putokaz javnom zdravstvu

U Termama Selce prvi ljetni kamp za mršavljenje za juniore

P. N.

Poliklinika Terme Selce provodit će program u suradnji sa Zona Boutique Health centrom iz Zagreba, pa će se nakon programa u Selcu nastaviti kontinuirano vježbanje pod nadzorom roditelja i trenera u tom zagrebačkom centru

Poliklinika Terme Selce provodit će program u suradnji sa Zona Boutique Health centrom iz Zagreba, pa će se nakon programa u Selcu nastaviti kontinuirano vježbanje pod nadzorom roditelja i trenera u tom zagrebačkom centru

U kampu mogu sudjelovati djeca od 10 do 16 godina u pratnji jednog ili oboje roditelja. Nakon pregleda određuje se individualni program mršavljenja koji uključuje ciljanu tjelesnu aktivnost, radionice zdravih obroka, individualiziranu prehranu, stalno praćenje nutricionista i liječničke kontrole...



ZAGREB  Od 19. do 29. kolovoza održat će se u Termama Selce prvi Ljetni kamp mršavljenja za juniore u Hrvatskoj. Riječ je o programu koji traje ukupno 61 dan, a uključuje multidisciplinarni pristup liječenja pretilosti kod djece, od liječničke i nutricionističke, do psihološke i kineziološke podrške, s ciljem usvajanja zdravih navika i promjene životnog stila koji je doveo do problema s debljinom.  


Poliklinika Terme Selce provodit će program u suradnji sa Zona Boutique Health centrom iz Zagreba, pa će se nakon programa u Selcu nastaviti kontinuirano vježbanje pod nadzorom roditelja i trenera u tom zagrebačkom centru.


Promijeniti navike


– U Hrvatskoj se puno govori o pretilosti. Naš je interdisciplinarni tim osmislio ovaj program tako da u njemu uz dijete sudjeluje i najmanje jedan roditelj, jer je osnova održavanja dobrog zdravlja kod pretilog djeteta promjena navika i životnog stila – naglasila je na predstavljanju ljetnog kampa Iva Brozičević Dragičević, klinička i sportska psihologinja iz Poliklinike.




Djeca će u kampu, osim specijalističkog liječničkog testiranja, imati intenzivni program vježbanja kroz zabavu i igru, te kulinarske radionice koje će polaziti zajedno s roditeljima. U drugoj fazi programa, djeci će se pomoći u održavanju dobre fizičke kondicije, nastavku pravilne prehrane, a ponudit će im se, najavljuju organizatori, i različite tehnike promišljanja i opuštanja.


– Učestalost pretilosti danas poprima epidemijske razmjere, a jedino adekvatno liječenje pretilosti je preventiva, odnosno liječenje pretilosti u dječjoj dobi, u vrijeme intenzivnog stvaranja masnih stanica – upozorava pedijatar Mladen Peršić.


Masna jetra


– Komplikacije debljine koje nastaju u odrasloj dobi treba prevenirati u dječjoj dobi. To je vrijeme kad se masne stanice stvaraju, tada treba usporiti njihov rast – navodi Peršić. Zabrinjavajuće je, dodaje, da su u ambulantnom programu za pretilu djecu ultrazvukom jetre ustanovili da se već kod djece s viškom kilograma javlja tzv. masna jetra, što je stadij prije ciroze jetre. – To je dokaz da komplikacije debljine imamo već u dječjoj dobi, a činjenica je da će 80 posto pretilih adolescenata biti pretilo i u odrasloj dobi.


Samo je pitanje vremena hoće li kod njih komplikacije nastupiti u dobi od 18, 20 ili 25 godina. Iza djeteta s problemom prekomjerne težine najčešće stoje roditelji s istim problemom, lošim životnim navikama i pogrešnom prehranom. Ako želimo pomoći djetetu, treba promijeniti i njih – upozorava prof. Peršić. Dokazano je, navodi, da je u najviše pet posto slučajeva debljine kod djece uzrok neki zdravstveni problem, primjerice hormonalni poremećaj, dok su za sve ostale krivi genetski preduvjeti i prehrana.



Podaci o učestalosti debljine porazni su, a iz godine u godinu sve su lošiji: U 2016. godini imali smo 35 posto djece s viškom kilograma, te između 18 i 22 posto debele djece, dok ih je prije 10-ak godina bilo svega dva do tri posto. U odrasloj dobi stanje je još gore – predebelo je 67 posto stanovnika Hrvatske.



Individualni programi


U programu Ljetnog kampa mogu sudjelovati djeca od 10 do 16 godina, u pratnji jednog ili dvoje roditelja. Djeci se, nakon inicijalnog liječničkog pregleda određuje individualni program mršavljenja. To uključuje ciljanu tjelesnu aktivnost, radionice sastavljanja zdravih obroka, individualniziranu prehranu, stalno praćenje stručnjaka nutricionista i liječničke kontrole… Nakon 10 dana kampa, slijede još tri dolaska u Terme Selce u rujnu, listopadu i studenome, te 48 dolazaka na program vježbanja u ZonaLifeBoutique Health centar u Zagrebu. Cijena takvih aranžmana određivat će se individualno, ovisno o tome što je kojem djetetu potrebno, a kretat će se od 1.500 do 25.000 kuna.


Ekipa iz Terma Selce nada se da će svojim primjerom potaknuti javni zdravstveni sektor da se počne baviti problemom pretilosti, koji zbog epidemijskih razmjera prijeti ozbiljnim posljedicama za stanovništvo, ali i zdravstveni budžet. Posljedice pretilosti su brojne, od dijabetesa, hipertenzije, ateroskleroze, bolesti jetre, apnee, do depresivnog poremećaja koji se može javiti već u dječjoj dobi.