Treće gradilište

U Novom se polaže još šest kilometara kanalizacijskih cijevi

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Na tri gradilišta se investira 8,5 milijuna kuna, a kanalizaciju će zahvaljujući ovogodišnjim investicijama dobiti 270 objekata



NOVI VINODOLSKI I treće gradilište u Novom Vinodolskom na kojem se gradi kanalizacijska mreža grabi pomalo kraju. Na Prisiki se na kanalizacijski sustav spaja 65 domaćinstava u kojima zimi boravi 250, a ljeti i petstotinjak korisnika.


Tako će gotovo kompletan Novi Vinodolski s četiri tisuće stanovnika imati kanalizaciju, a ostat će mali džep na Krasi koji će se također ubrzo prekrižiti kao komunalni problem.


Na Prisiki će se položiti kilometar i pol kanalizacijskih cijevi, a vrijednost radova iznosi 2,8 milijuna kuna s PDV-om. Hrvatske vode financiraju projekt s 90 posto.





Gradska delegacija mogla je zadovoljno napustiti gradilište jer radovi teku zadanim tempom, a garantira se odlazak strojeva početkom lipnja. Direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović je objasnio na gradilištu da su stanovnici Prisike imali velikih problema ljeti, kad nastupaju vršna opterećenja jer su na raspolaganju imali tek sabirne, a ne septičke jame.



Do kraja godine


Radovi na Prisiki izvode se u dvije faze. Prva će okončati početkom lipnja, kada će se završiti dvije trećine posla koje podrazumijeva polaganje više od kilometra cijevi. U prvoj fazi najviše posla ima u najvećoj ulici koja nosi ime po naselju. Na jesen će se nastaviti s radovima u manjim ulicama, a rok za potpuni završetak radova je kraj godine.


Gradilište sanitarne kanalizacije djela naselja Prisika su obišli gradonačelnik Novog Vindolskog Velimir Piškulić, direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović, direktor investicija i razvoja Vodovoda Žrnovnice Mladen Peričić te pročelnik gradskog Odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj. Dočekali su ih predstavnici izvođača, poduzeća Svigo Teh.


Istovremeno se radi u naselju Pod Sveti Mikulj gdje se polaže 2,5 kilometra kanalizacijske te kilometar vodoopskrbne mreže. Vrijednost radova je gotovo 5,5 milijuna kuna. Na sustav će se priključiti 160 stambenih objekata. I tu će se raditi do turističke sezone, a na jesen se završava. Treće gradilište je naselje Mikulja u kojem se polaže 620 metra kanalizacije i obnavlja dio vodoopskrbnog sustava.


Vrijednost radova je oko 1,5 milijuna kuna. Rok za završetak je kraj listopada, no i tu će radovi stati uoči sezone. Na kanalizacijski sustav priključit će se pedesetak kuća.


Novi projekti


Dakle, kad se podvuče crta, trenutno se polaže šest kilometara cijevi u Novom, što kanalizacijskih, što vodovodnih. Investira se 8,5 milijuna kuna, a kanalizaciju će zahvaljujući ovogodišnjim investicijama dobiti 270 objekata. Na redu je polaganje kanalizacije u Grabrovoj, Povilama i Klenovici. Projekti se rade, za neke dijelove se već čekaju lokacijske dozvole.