Poskupljenje

U Novom Vinodolskom odlučili: Cijena parkinga raste u sezoni

Nataša Car

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U prvoj zoni prvi sat ostaje šest kuna, a svaki sljedeći bit će osam kuna. U drugoj zoni sat parkiranja skočit će s osam na deset kuna



NOVI VINODOLSKI Na sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog raspravljalo se o izmjenama i dopunama gradskog proračuna, rastu cijena parkiranja u gradu te promjenama u odluci o zakupu poslovnog prostora.


Problem nogostupa 


Aktualni sat započeo je raspravom o izgradnji rotora na Melu kao i proširenju onoga kod Lidla. Gradonačelnik Velimir Piškulić rekao je da radovi na tim rotorima kreću na jesen, no nije sigurno hoće li biti gotovi do kraja godine jer to ovisi o izvođačima radova. Postavljeno je i pitanje radova na igralištu koje je već trebalo biti gotovo. Većina je gotova, a ono što još nije dovršeno, što uključuje i tribine, nastojati će se sanirati što prije.


Nadalje, nogostup kod restorana Tomas predstavlja problem, naročito djeci koja moraju hodati po kolniku jer ne mogu proći zbog terase restorana. Objektima koja krše pravila komunalni redari morali bi pisati kazne. Na red su došli i vrtići, točnije pitanje njihovih kapaciteta. Piškulić je odgovorio da kapaciteti vrtića u gradu zasad zadovoljavaju sve potrebe, no uskoro se kreće u energetsku obnovu vrtića te će se također kandidirati vrtiće za tip operacije 7.4.1. koji je vrijedan milijardu kuna, a pola od tog iznosa namijenjeno je izgradnji vrtića.




Izmjene i dopune gradskog propračuna se prihvaćene, no ne jednoglasno. Prije prihvaćanja rebalansa dali su se odgovori na to zašto određeni projekti, kao što su glazbeni festival u Malom polju, projekt »Pogled u plavo« i izgradnja doma kulture u Povilama, ispali iz proračuna. Glazbeni festival za sada se ne može realizirati zbog ogromne količine vode na toj lokaciji, projekt ronjenja nije se pokazao kao dovoljno atraktivan, a previše je koštao, dok se od izgradnje doma u Povilama ne odustaje, samo se najprije mora obaviti korekcija projekta te se nakon toga kreće u izgradnju.


Naplata parkiranja 


Druga točka dnevnog reda ticala se promjena u organizaciji i naplati parkiranja u gradu. Cijene parkinga podignut će se za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna. U prvoj zoni prvi sat ostaje šest kuna, a svaki sljedeći naplaćivat će se osam kuna. U drugoj zoni sat parkiranja skočit će s osam na deset kuna. U skladu s tim, povećavaju se i cijene dnevnih karata sa 140 na 190 kuna za prvu zonu i sa 140 na 150 za drugu zonu. Odustalo se od poskupljenja u zimskim mjesecima te je istaknuto da je unatoč rastu, cijena parkinga u Novom Vinodolskom niža nego u Crikvenici i Senju.


Promjene Odluke o zakupu poslovnog prostora jednoglasno su prihvaćene. Dosadašnja odredba da zakupnik nema pravo na povrat uloženih sredstava se mijenja u slučaju kad zakupnik bez skrivljenog razloga otkaže ugovor o zakupu zbog osobnih ili drugih razloga. Smatra se da u takvim slučajevima nije opravdano da zakupnik ostane bez uloženih financijskih sredstava u poslovni prostor u vlasništvu Grada Novi Vinodolski. Promjena se ne odnosi na slučaj kada zakupnik i nakon pismene opomene poslodavca na bilo koji način koristi prostor.