Moderno doba

U Krasnu visoka razina ekološke svijesti: Besplatna elektropunionica za goste Sjevernog Velebita

Anto Ravlić

Postavljanje punionice za električna motorna vozila još jedan je naš doprinos zaštiti prirode, izjavila je ravnateljica NP-a Sjeverni Velebit Mirjana Javor



KRASNO Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit pustila je u pogon punionicu za električna motorna vozila u Krasnu, gdje se i nalazi sjedište ustanove .– Znamo svi da su mjere energetske učinkovitosti u prometu izuzetno važne jer njima smanjujemo štetne emisije stakleničkih plinova i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Postavljanje punionice za električna motorna vozila, koju bez plaćanja naknade mogu koristiti svi stanovnici i posjetitelji Krasna još jedan je naš doprinos zaštiti prirode i okoliša, izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor prilikom puštanja punionice u rad.


Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit postavila je punionicu sa zaštitnom krovnom konstrukcijom za punjenje električnih vozila pored zgrade Uprave parka u Krasnu. Punionica je postavljena u sklopu programa Zelena linija koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Program Zelena linija je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima odnosno nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Čitav projekt vrijedan  je 123 tisuće kuna, od čega je 80 posto financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 


U sklopu projekta, Park je nabavio i dva terenska »plug-in« hibridna električna vozila s pogonom na sva četiri kotača. Ta vozila imaju praktično nultu emisiju CO2 u električnoj vožnji dok u kombiniranoj vožnji ostvaruju emisiju CO2 od 44 g/km. Punionica omogućava istovremeno punjenje dva vozila, od kojih svako ima mogućnost punjenja vršne snage 22kW.  U punionicu za električne automobile ugrađena je nadstrujna zaštita posebno za svaku utičnicu te posebno za cjelokupnu punionicu, čime je omogućena maksimalna sigurnost korisnika punionice i ostalog stanovništva.