Gradilišta

U Crikvenici i Novom se gradi na sve strane, val investicija “težak” je 270 milijuna kuna

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Popis gradilišta je dug. Marine Muroskva i ona u novljanskoj luci, trg u Selcu, hoteli Esplanade i Park, Stara škola, gradnja rotora Duga i spoja s Jadranskom magistralom, luka Podvorska, Preradovićeva ulica, trgovački centar Interspar. Na popisu investitora su poduzetnici, gradovi, država i županija



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI U turističkim mjestima smjenjuju se turističke i građevinske sezone. Cijele godine se nešto radi. U jesen i proljeće se gradi, a ljeti ubiru kune ili pohvale. Još su četiri i pol mjeseca do sredine lipnja, kada nastupa zabrana građevinskih radova. Investitorima se žuri ne samo zbog datuma koji označava zabranu radova, već i zbog želje da već ovo ljeto krenu vraćati investicije.


U Crikvenici i Novom Vinodolskom gradi se na sve strane. Ulaže se više od 270 milijuna kuna. Koliko je to novca, jasno je kad se suma usporedi s proračunima Crikvenice koji je lani iznosio 96 milijuna kuna i Novog Vinodolskog koji je lani zaključen s 30 milijuna kuna. Dakle, investicije su jednake dvogodišnjem proračunu dvaju gradova. Na popisu investitora su poduzetnici, gradovi, država i županija.



Investicijski val najava je još većeg zamaha. Završava se projektiranje i priprema realizacija projekta Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce. Kilometri kanalizacije i vodovoda cijene se na 350 milijuna kuna. Izgradit će se 80 kilometara kanalizacije, 16 kilometara vodovoda, 23 crpne stanice i dva pročistača koji će moći pokriti potrebe 43 tisuće potrošača. Europska sredstva pokrit će velik dio infrastrukturnog projekta stoljeća.





Najvrednije dvije marine


Brojne investicije financiraju se iz više pravaca. Recimo, proširenje luke Podvorska financiraju Županijska lučka uprava, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranska županije. Na području Novog Vinodolskog država ulaže dvadesetak milijuna kuna. U Crikvenici država financijski podupire rekonstrukciju cestovnog zapadnog ulaza i obnovu nikad završene luke Podvorska.


Popis gradilišta je dug. Najvrednije su dvije marine u Novom Vinodolskom. U uvali Muroskva i u novljanskoj luci. Trg u Selcu, obnova hotela Esplanade, rekonstrukcija Stare škole, gradnja rotora Duga i spoja s Jadranskom magistralom. Tek je završeno polaganje kanalizacija u Novom na tri lokacije, Mikulja, Prisika i Pod sv. Mikulj te u Jadranovu. Proširuje se luka Podvorska, uređuje Preradovićeva ulica u centru Crikvenice, gradi trgovački centar Interspar. Kreće se u obnovu hotela Park i završava druga faza obnove hotela Katarina u Selcu.


Sve gotovo do ljeta


Sva gradilišta trebala bi biti završena do ljeta. Marina Muroskva do travnja, marina u novljanskoj luci do lipnja. Stara škola do svibnja, rotor i spoj s magistralom na Dugi do travnja. Selački trg do travnja. Interspar raste iz dana u dan i jasno je da će turisti ovog ljeta imati na raspolaganju i četvrti trgovački centar. Oba hotela, Esplanade i Park, također bi trebala dočekati prve turiste sredinom lipnja. Gradilišta nisu prouzročila puno muke. Nezgodnije je tek Selčanima i na zapadnom ulazu u Crikvenicu, no izvan turističke sezone promet i nije pretjerano intenzivan pa kolona nema.