Pokrenuta inicijativa

Tito ostaje bez ulice i u Selcu? Umjesto njegovog, nosit će ime HOS-ovca Jeana Michela Nicoliera?

Anto Ravlić

Foto: Reuters/screenshot

Foto: Reuters/screenshot

Vijećnik crikveničkog gradskog vijeća iz redova HSP-a AS-a Mato Gavran obznanio je da je pokrenuta inicijativa da se Ulica maršala Tita u Selcu preimenuje u Ulicu Jeana Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca ubijenog u Vukovaru



CRIKVENICA Gradsko vijeće Crikvenice započelo je napuštanjem sjednice oporbe nakon što je vijećnik HSP AS Mato Gavran pozvao na minutu šutnje za generala Slobodana Praljka te obznanio da je pokrenuta inicijativa da se Ulica maršala Tita u Selcu preimenuje u Ulicu Jeana Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca koji je mučen i smaknut od četnika u Vukovaru.


Gavran se emotivno prisjetio Domovinskog rata, trenutaka kad je morao skupljati utrobu suborca, kad je nakon napada neprijatelja shvatio da su od prijatelja i suborca ostale samo noge. Crikvenički pravaš istaknuo je da francuski dragovoljac svetiji od svih hrvatskih branitelja jer je došao braniti Hrvatsku ne slušajući svoju domovinu, koja nam nije bila sklona. Gdje god gori svijeća, Jean Michel je tu. Gavran primjećuje da mnogi ne žele prepoznati njegovu žrtvu te ističe da neki koji sjede u vijeću slažu dosjetke na žrtvi francuskog dragovoljaca, a pritom su našli zaposlenje u državnoj firmi. Gavran je poručio da Crikveničane može biti sram jer sugrađanin koji je otišao među prvima na ratište preživljava sakupljajući boce i pita gradonačelnika što kani učiniti po pitanju brige za branitelje.


Gradonačelnik Damir Rukavina je poručio da je i sam branitelj, da ima odnos poštovanja prema braniteljima koje smatra svojima te da Grad Crikvenica kontinuirano vodi brigu o braniteljima.




– Što se tiče prijedloga za preimenovanje ulice, neka ide u proceduru, to će odlučiti Gradsko vijeće, istaknuo je Rukavina.


Nezavisna Sonja Polonijo je izašla i vratila se na vijeće. Vraćali se nisu SDP-ovci Mario Kružić, Davorka Vukelić Ljubobratović i Predrag Antić, HNS-ovci Dado Šnajdar i Žarko Stilin te PGS-ovac Branko Kleković. Oporba smatra da se radi o instrumentalizaciji Gradskog vijeća. Donedavna šefica crikveničkog SDP-a Davorka Vukelić Ljubobratović poručila je da će se dignuti na minutu šutnje za svakog branitelja, pokloniti svakoj majci koja je izgubila dijete, ali neće pravomoćno osuđenom ratnom zločincu. Njen stranački kolega Predrag Antić je upozorio da je prekršen i statut. Branko Kleković (PGS) je mišljenja da postoje bitnije stvari za diskusiju na sjednici na kojoj se donosi gradski proračun.


Povratak u ratnu prošlost, što u Drugi svjetski rat i poraće, što u tragediju Vukovara, zasjenio je donošenje proračuna koje je bez oporbe teklo ekspresno. Od 21 amandmana oporbe prošao je jedan. Šefa crikveničkog SDP-a Marija Kružića koji je predložio pet amandmana. I taj jedan je prošao djelomično. Dio sredstava predviđen za projekt Biciklom po rivijeri prebacit će se za uređenje dječjih igrališta. Nije prošao niti jedan od 16 amandmana kluba vijećnika HNS-PGS. Tako će proračun za 2018. godinu iznositi 128 milijuna kuna. Donesena je s devet ruku za i dva suzdržana glasa, nezavisne Sonje Polonijo i vijećnika Živog zida Vlade Strinavića.


Vijećnike je čekao domjenak poslije sjednice. SDP-ovci su došli, a vijećnici kluba HNS-PGS su izostali. Nije bili niti nezavisne Polonijo.


– Rado bih donirala svoju porciju branitelju kojeg je Gavran spomenuo, koji skuplja boce da bi preživio.


Posljednja ovogodišnja sjednica će ostati zapisana u povijest jer je posljednji put održana u vijećnici koja se nalazi u zgradi Muzeja. Sljedeća sjednica održat će se u novoj vijećnici u Staroj školi.


SDP: Zaboravili 155. brigadu


SDP je izdao priopćenje u kojem navode da su sjednicu napustili »jer se ne slažu sa održavanjem minute šutnje za pravomoćno osuđenog ratnog zločinca, generala Slobodana Praljka«.


»Mišljenja smo da se ovim činom instrumentalizira rad Gradskog vijeća i to upravo u trenutku donošenja najvažnijeg akta za funkcioniranje grada, odnosno donošenje proračuna za 2018. godinu.


Ukoliko se već u ovom trenutku htjelo iskazati poštovanje prema hrvatskim braniteljima onda se minuta šutnje trebala održati za poginule pripadnike 155. brigade Hrvatske vojske i to za njih osmoricu, budući da je unatrag četiri dana bila obljetnica osnutka brigade.


Na napuštanje sjednice smo se također odlučili i iz razloga što sustavno dolazi do kršenja Poslovnika o radu Gradskog vijeća o čemu smo više puta bezuspješno ukazivali, stoji u priopćenju SDP-a.


Polonijo: Naš pravni sustav nije napravio ništa


Vijećnica Sonja Polonijo objasnila je bojkot minute šutnje.


– Nisam od onih koji razmišljaju na način da su »naši« uvijek u pravu, a »njihovi« nikad. Ne slažem se s minutom šutnje iz dva razloga. Koliko sam čula, nije čovjek htio nikakve sprovode ni komemoracije, pa onda valjda ni minute šutnje. Smrt i mrtve treba poštovati, mada je to ponekad njihov osobni izbor. U drugu ruku on je pravomoćno osuđen za ratni zločin. Ne bih ga uspoređivala s braniteljima koji su samozatajno sudjelovali u ratu i nikad nisu prekršili Ženevsku konvenciju. Kao treća generacija volontera Crvenoga križa itekako znam da je Ženevska konvencija plemenit pokušaj da se formalnopravno zaštite nevini. Odgovarati trebaju krivi, a to je naš pravni sustav u potpunosti prepustio Haškom sudu i nije napravio ništa od onoga što je trebao. Polonijo je upozorila da je Odluka o komunalnom doprinosu donesena, a još je dva dana (do danas) u javnoj raspravi na e-savjetovanju.


– Mada sam još prije nekoliko mjeseci upozoravala da ovu odluku treba hitno donijeti, a predloženim tekstom nisam nezadovoljna, na vijeću sam bila suzdržana jer me revoltira nesposobnost provedbe temeljne demokratske procedure i kršenje Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću…


HNS-PGS: Tražimo da se gradonačelnik ogradi


Klub vijećnika HNS-PGS napustio je sjednicu zbog kršenja poslovnika o radu gradskog vijeća i najblaže rečeno neprimjerenih izjava i postupanja na sjednici gradskog vijeća. Nakon našeg odlaska, 25 amandmana na proračun odbačeno je kao i amandman na obračun komunalnog doprinosa i na mjere za poticaj poduzetništva kroz naknadu za Porez na potrošnju. Kako je pred nama Božić, koji simbolizira vrijeme praštanja i mira, o ovim događanjima, neprimjerenim stavovima, latentnim prijetnjama, osudama i prozivkama očitovati ćemo se naknadno.


Očekujemo od Gradonačelnika i drugih stranaka vladajuće koalicije ograđivanje od neprimjerenih stavova HSP AS iskazanih na sjednici Gradskog vijeća, stoji u priopćenju kluba vijećnika.