Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Poetsko-glazbena priredba

"Teov put do prvog koraka": Humanitarna večer za potporu malenom junaku

"Teov put do prvog koraka": Humanitarna večer za potporu malenom junaku
"Teov put do prvog koraka": Humanitarna večer za potporu malenom junaku
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2019. u 10:48 2019-05-13T10:48:11+02:00

Uz 15 pjesnika, s kojima je nastupio i kantautor Neven Barac, svoje su stihove govorili i čitali Teova mama i baka

CRIKVENICA U dvorani Zora održana je poetsko-glazbena humanitarna večer pod nazivom »Teov put do prvog koraka«. To je ujedno i naslov knjige što je u svojem drugom i proširenom izdanju predstavljena u toj prigodi.

Knjigu je na početku programa predstavila prof. Marija Gračaković koja je naglasila da su u toj novoj ediciji, nakon prve u kojoj je bilo 17 autora, u novom izdanju stihovi 88 pjesnika iz nekoliko zemalja, tako da ova zbirka ima i međunarodni značaj.

Sudionike susreta pjesnika – koji su došli iz Novog Vinodolskog, Grižana, Rijeke i okolice – pozdravila je u ime crikveničke Katedre Čakavskog sabora Kotor predsjednica Jasminka Rukavina.

Uz 15 pjesnika, s kojima je nastupio i kantautor Neven Barac, svoje su stihove govorili i čitali Teova mama Tina Jelenović i baka Snježana Buneta. Jedan od pokretača akcije za malenoga Tea, Nino Bijelac, osim što je govorio svoje stihove, podsjetio je također stihovima na nedavno preminuloga pjesnika i likovnog kritičara Tomislava Kovačevića iz Crikvenice.

Nastupili su još Mladen Barac, Stjepan Juričić, Franjo Deranja, Mirjana Klement, čije je stihove čitala Mirjana Vičević, Slavica Car-Frišova, Zlatica Balas, Davor Bakač, Biserka Spajić, Dubravka Zaharija, Anđa Jotanović, Alemka Brazzoduro i Mirela Petropoli.

Teo je rođen prije tri i pol godine i ima poteškoća s hodanjem i govorom, međutim za njegovu dijagnozu koja se pojavljuje jednom na dvadesetak tisuća novorođene djece u Hrvatskoj, HZZO ne plaća liječenje u inozemstvu gdje je takvom djetetu jedino moguće pružiti cjelovitu medicinsku skrb i rehabilitaciju.

Liječenje u Njemačkoj, kamo Teo mora često odlaziti, vrlo je skupo pa su ovakve humanitarne akcije značajna pomoć, ali još više moralna potpora i ohrabrenje roditeljima Tini i Davoru Jelenoviću i objema obiteljima – Buneta u Novom Vinodolskom te Jelenović na Krku.

Na Krku već više od tri godine, nedugo nakon Teova rođenja, djeluje i »Teov tim« koji je osmislio vizualni identitet čitave humanitarne akcije te uključio u aktivnosti i mnogobrojne sponzore. Teo je jednodušno, i to u više navrata, pa i ovom prigodom u Crikvenici, proglašen pravim malenim junakom s koliko želje i ustrajnosti se bori s nedaćama i poteškoćama u svojem odrastanju.

Teovi roditelji, te obitelji Jelenović i Buneta zahvalni su svima koji su se dosad uključili i onima koji se uključuju u ovu humanitarnu akciju.

Akcija se nastavlja, aktivnosti idu dalje kao i nastupi sudionika u poetsko-glazbenoj humanitarnoj seriji pod nazivom »Teov put do prvog koraka – uz našu pomoć«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.