eMobilnost

Svečano otvorenje: Prva HEP-ova punionica za električna vozila u Crikvenici

Ljiljana Hlača

Foto arhvia NL

Foto arhvia NL

Zasad je punjenje besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu koju svi vlasnici električnih vozila u Hrvatskoj mogu dobiti slanjem zahtjeva na email adresu elen@hep. hr



CRIKVENICA Vozilo Komunalnog društva Eko Murvica za redovito održavanje prvo se jučer napunilo na prvoj HEP-ovoj Elen punionici za električna vozila u Crikvenici, koja je postavljena na parkiralištu Konzum u Vinodolskoj ulici, u okviru projekta eMobilnost. Svečanom otvorenju su nazočili zamjenici gradonačelnika Grada Crikvenice Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić te član tima za eMobilnost i rukovoditelj Službe za upravljanje projektima HEP-a Domagoj Vego. Ovo je druga punionica za električna vozila na Rivijeri, uz onu koja se nalazi u sklopu hotela Omorika, gdje je instalirana punionica proizvođača Ducati komponenti iz Ludbrega.



Crikvenica mnogo polaže na »zelenu komponentu«. Nakon kupnje električnih bicikala za potrebe Gradske uprave i postavljanja pametne klupe, Grad već treću godinu za redom provodi projekt »I ja imam svoje stablo« usmjeren na usvajanje i sadnju stabala. U okviru projekta uz pomoć poduzetnika i građana pojedinaca do sada je zasađeno gotovo sto stabala.





– Puštanjem u rad ove punionice Crikvenica se još bolje pozicionira na zelenoj karti Europe, rekao je zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić. Elen punionica pruža mogućnost da i turisti koji imaju električna vozila ovdje mogu napuniti svoje vozilo, ali i domaće stanovništvo. Možda ovakvi sadržaji mnoge i stimuliraju da nabave električno vozilo odnosno da se usmjere prema ekološki čistim izvorima energije, rečeno je na svečanosti.


Širenje mreže


Ovo je 36. HEP-ova punionica, rekao je Domagoj Vego, a u fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Novom Vinodolskom (otvorenje bi trebalo biti uskoro), zatim Viškovu, Pagu i Rabu… Time se mreža ovakve infrastrukture po Hrvatskoj proširuje te se razvija projekt elektromobilnosti. Također, koristeći EU sufinanciranje, ova tvrtka planira otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T. Za razvojni projekt eMobilnost te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.


– Za sada je punjenje besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na email adresu elen@hep. hr. Kartica za nekoliko dana stiže na kućnu adresu, rekao nam je Vego, koji na upit do kada će »struja« za limene ljubimce biti »gratis« rekao da je cijeli ovaj projekt u još razvojnoj fazi i da se sagledavaju opcije na koji će se način ta usluga naplaćivati i po kojoj cijeni.


Punionica kod Konzuma je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju ovakve infrastrukture koja pretpostavlja partnerski odnos: Grad Crikvenica dao je pravo služnosti za parkirna mjesta na spomenutom parkiralištu, dok je HEP ugradio uređaje.



Eko Murvica svakodnevno koristi elektrovozilo od 2015. godine, za odvoz otpada i granja na zelenim i javnim površinama. Po jednom punjenu, elektrovozilo Eko Murvice prijeđe i do sto kilometara, a najveći problem s kojim su se djelatnici Eko Murvice susretali bio je nedostatak adekvatne punionice. Nova punionica značajno će im olakšati posao.



Od jedan do četiri sata


Na crikveničkoj punionici mogu se istovremeno puniti dva vozila, a punjenje traje od jedan do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.


Današnji su trendovi da sve više vlasnika električnih vozila svoj odmor planira baš tamo gdje mogu puniti i svojeg limenog ljubimca. Prema podacima Europske agencije za okoliš, u Europi je 2015. godine prodano ukupno 150 tisuća plug-in hibridnih i baterijskih automobila, od čega 90 posto u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Danskoj. U posljednjih pet godina prodano je pak 142 tisuće baterijskih automobila s trendom rasta svake godine.


Samo u Norveškoj je lani od ukupnog broja prodanih automobila bilo više od 20 posto električnih. Procjenjuje da je u Hrvatskoj oko 600 elektro vozila.