Novljanski mesopust

Sutra počinje novljanski mesopust, zastore dižu maškarani tanci

Anto Ravlić

U Domu kulture u Novom bit će sedam maškaranih tanaca / arhiva NL

U Domu kulture u Novom bit će sedam maškaranih tanaca / arhiva NL

Običajni dio, poseban ponos Novog Vinodolskog, kreće prvog mesopusnog četvrtka 9. veljače. Slijedi ženidba mlade mesopustove. Mišenje i kršćenje mesopusta je na mesopusnu subotu 25. veljače.



Novljani su definirali program za mesopust i maškarane tance za ovu godinu. Specifičnost novljanskog mesopusta je što se ponosi titulom Nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.


Organizirat će se sedam maškaranih tanaca u Domu kulture. Prvi je na rasporedu sutra (subota), dolazak su najavile brojne grupe iz Novog i Rijeke. Potom slijede tanci svake subote i posljednji tanac u utorak 28. veljače. Dječja reduta je na rasporedu u nedjelju 19. veljače. Na tancima svira grupa Trend, a Novljani ističu da su posljednje dvije godine zabave u Domu kulture hit koji privlači goste iz cijele Primorsko-goranske županije i Senja. Ulaz je slobodan.


Običajni dio, poseban ponos Novog Vinodolskog, kreće prvog mesopusnog četvrtka 9. veljače. Slijedi ženidba mlade mesopustove. Mišenje i kršćenje mesopusta je na mesopusnu subotu 25. veljače. Dan kasnije mesopustari pozdravljaju grad. Na mesopusni utorak čita se ćurunbela – žitak mesopustu, a sprogod i paljenje mesopusta je zakazano za 1. ožujka, na čistu sredu.




Organizatori su Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, katedra Čakavskog sabora Novljansko kolo te Mesopustarsko društvo i KUD Ilija Dorčić. Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i TZ Grada Novog Vinodolskog.