Nesvakidašnji susret

Susret za pamćenje: Šumar kraj Novog Vinodolskog snimio divne prizore medvjedice s mladuncima

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook Zoran Turk

Foto Screenshot Facebook Zoran Turk

Bio je to stvarno rijedak prizor kojem sam imao priliku nazočiti i na tome sam im zahvalan, ispričao je Zoran Turk



Susret za pamćenje imao je dip. ing. šumarstva Zoran Turk u ponedjeljak oko 13 sati na šumskom predjelu Rušice, području u sastavu šumarije Novi Vinodolski.


Vraćajući se s redovitog obilaska terena u reviru Vučjak zamjetio je nešto nesvakidašnje: cestom je lagano koračala majka medvjedica, a u stopu su je pratila njena dva medvjedića.


– Majka je bila vrlo pažjiva i budno ih je pratila s obzirom da su oni još bebe i polako hodaju. Zato sam i stigao sve slikati i snimiti sa sigurne udaljenosti, iz automobila, ispričao je Zoran Turk za Jutarnji list.




Dodaje kako medvjedice mlade nose između 28 i 32 tjedna, a rađaju se u brlogu tijekom zine. Kada se rode, teže svega 350 grama. S majkom provode prvu godinu života, a idućeg proljeća nastavljaju samostalno.


– Iako do proljeća medvjedići već dovoljno stasaju da mogu s majkom napustiti brlog, medvjedica ih tijekom toplog dijela godine još podučava kako tražiti hranu i priprema za snalaženje u medvjeđem životu. Bio je to stvarno rijedak prizor kojem sam imao priliku nazočiti i na tome sam im zahvalan, ispričao je Zoran Turk za Jutarnji.