Proslava

Sto godina Izvora: Od doma do najvećeg oslonca udomiteljima

Nataša Car

Izvor je prošao veliku transformaciju iz Oporavilišta za slabunjavu zagrebačku djecu, preko Doma za djecu i mlađe punoljetnike u – Centar za pružanje usluga u zajednici, čiji djelatnici   aktivno promiču udomiteljstvo kojemu nijedna institucija  nije alternativa 



CRIKVENICA Centar Izvor Selce ove godine obilježava 100. godišnjicu djelovanja, u tom je vremenskom razdoblju prošao kroz veliku transformaciju iz Dječjeg oporavilišta za slabunjavu zagrebačku djecu, preko Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe – u Centar za pružanje usluga u zajednici.


U skladu s planovima deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi i ostalih pravnih osoba koje obavljaju tu djelatnost u Hrvatskoj, Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe Izvor Selce u veljači 2015. mijenja naziv u Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. Djelatnost Centra sada obuhvaća djecu i mlađe punoljetne osobe bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi tene koje imaju teškoće mentalnog zdravlja, zatim biološke, posvojiteljske i udomiteljske obitelji te starije osobe.


Djelatnici Centra aktivno promiču udomiteljstvo za koje je ravnatelj Nikica Sečen rekao da je »jedina šansa da promijenimo sustav socijalne skrbi«. U više navrata je isticao pozitivne strane udomljavanja jer u onim slučajevima kada prevencija nije moguća, jedino ispravno rješenje je dobra zamjenska obitelj. Iako postoje mnoge ustanove za zbrinjavanje djece, svi djelatnici Izvora svjedoci su pozitivnog učinka udomljavanja. Zaključak je da niti jedna institucija, bez obzira na visoki standard, ne može konkurirati udomiteljskoj obitelji.


Korisnici stigli sa svih strana




Centar je inače 2014. godine udomio posljednje dijete te je uveden poludnevni program u sklopu kojeg se radi i na prevenciji izdvajanja djeteta iz biološke obitelji. Program se pokazao uspješnim jer posljednjih godina na području Crikvenice nijedno dijete nije moralo otići od svoje biološke obitelji, što je dodatan dokaz o uspješnom radu Izvora. Sve udomiteljske obitelji i oni koji razmišljaju o udomljavanju djeteta mogu računati na punu potporu Centra Izvor.


Program svečanosti u hotelu Omorika otvoren je himnom RH u izvedbi klape Sveta Jelena, a zatim je Dječji gradski zbor Raspjevani slavuji otpjevao himnu Centra Izvor. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Sečena, gosti su imali priliku pogledati premijeru dokumentarnog filma o Centru »Sto puta bolje« koji je obuhvatio razvoj centra od 1997. kada je Sečen došao na mjesto ravnatelja. Istaknute su usluge i aktivnosti Centra, a u filmu su ispričane i priče udomitelja koji su opisali svoja iskustva. Sečen se nakon filma zahvalio Jadranu d.d. koji je domaćin događanja, a zatim je pozdravio sve goste uključujući sadašnje i bivše korisnike Centra od kojih su mnogi sada već odrasli ljudi koji su došli iz raznih dijelova zemlje.


Predsjednica Upravnog vijeća Izvora Desiree Pečaver istaknula je dobru suradnju s OŠ Zvonka Cara čija je ravnateljica, a djelatnicima Centra poželjela je da »svakim danom budu sve bolji, još sto puta bolji«. Predstavnik UNICEF-a Hrvoje Ryznar za Izvor je rekao da je predvodnik u zemlji kad je riječ o transformaciji socijalne skrbi i dobrobiti djece, a Ana Albrecht Čekada iz Ureda dječje pravobraniteljice potvrdila je to rekavši da je Izvor primjer dobre prakse.



Dan prije velike svečanosti u hotelu Omorika, u prostorima Centra Izvor u Selcu održana je promocija monografije izdane povodom 100. obljetnice. Monografija objedinjuje stogodišnji razvoj ustanove, a u njoj se spominju i usluge koje Centar nudi danas, priče o volonterima, projektima i aktivnostima u Centru. Lijepo dizajnirana knjiga, osim tekstovima i fotografijama, ispunjena je prekrasnim ilustracijama.


Monografiju su kreirali djelatnici i suradnici Centra. Tekstove potpisuju ravnatelj Nikica Sečen, socijalna radnica Ivana Azinović Vukelić, psihologinje Katja Borovac, Hana Rižovski Delogu i Barbara Blažić. Ulogu lektorice imala je prof. Vesna Šarar, a za grafičko oblikovanje bila je zadužena Dubravka Car. Ilustracije u knjizi i na naslovnici potpisuje Marijan Mavrić, a fotografije Miro Matejčić, Elma Dujić i Dražen Šokčević. Svaki gost dobio je po jedan primjerak knjige.



Vrijedan dar Grada


Zamjenica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević s ponosom je govorila o uspjesima Izvorovaca i zaključila da se »ovaj posao se ne može raditi, ovaj posao se mora živjeti«. Saborska zastupnica Ines Strenja pohvalila je Grad što pruža potporu Centru, a Izvoru što promovira udomljavanje.


Gradonačelnik Damir Rukavina rekao je kako se malo koji grad može pohvaliti s ustanovom poput Centra Izvor, a imao je spremno i iznenađenje. Ravnatelju je uručio je poklon-bon za uređenje senzorne sobe u vrijednosti 60 tisuća kuna.


Nakon glazbenih nastupa i predstave Ježeva kućica u izvedbi Dramske skupine Centra Izvor, podijeljene su zahvalnice Ines Strenji, Maji Vučinić Knežević, Primorsko-goranskoj županiji, gradovima Crikvenica, Novi Vinodolski i Rijeka te općinama Brinje i Vinodolskoj, CZSS-ima Crikvenica, Rijeka i Senj, Marijanu Mavriću i Darku Majstoroviću, Osnovnim školama Zvonka Cara i Vladimira Nazora u Crikvenici, Ivana Mažuranića u Novom, Jurja Klovića u Triblju i Dr. Josipa Pančića u Bribiru, Luke Perkovića Brinje, Srednjoj školi dr. Antuna Barca, Obiteljskim centrima Senj i Rijeka, Senki Klarić, Udruzi udomitelja PGŽ DAMDOM, UNICEF-u Hrvatska, Uredu dječje pravobraniteljice, Sestrama milosrdnicama, Jadranu d.d., Udruzi invalida Crikvenica, obiteljima Pavičić i Ivančić te Društvu naša djeca.