Promet i djeca

Statistika upozorava i otkriva: Prilazi osnovnim školama u Crikvenici vrlo su opasni

Anto Ravlić

Sad je lako jer nema škole – prijelaz kod OŠ Zvonka Cara

Sad je lako jer nema škole – prijelaz kod OŠ Zvonka Cara

Po broju prometnih nesreća u susjedstvu škole u Županiji prednjači Opatija, 22 nesreće, slijedi matuljska škola s 21 nesrećom, a nadomak dviju crikveničkih škola dogodilo se po 18 nesreća. U blizini crikveničkih škola teže je ozlijeđeno troje pješaka, a lakše deset



 Nakon što su 2015. godine analizirani opasni prilazi osnovni školama u Rijeci, lani je elaborat Promet milenijuma iz Rijeke »Analiza prometno opasnih pješačkih prijelaza u neposrednoj blizini osnovnih škola na području Primorsko-goranske županije, s izradom rješenja za dvije najopasnije lokacije« obišao cijelu Primorsko-goransku županiju i aktualizirao opasne prijelaze nadomak osnovnih škola. U elaboratu su obrađeni podaci u posljednjih pet godine, a analiziralo se 30 škola. I aktualizirao problematične prilaze crikveničkim osnovnim školama.



Jedan od problema kod sigurnosti djece je nesavjesno ponašanje roditelja koji vrlo često staju uz rub Vinodolske ulice, iskrcavaju svoju djecu i ugrožavaju sigurnost druge djece.


– To je čisti komoditet roditelja koji mogu ući na parkiralište Rivijera, iskrcati djecu i u roku od deset minuta izaći bez plaćanja parkirališta, upozorava Mutavgjić te ističe da je problem svih crikveničkih škola što se nalaze uz frekventne prometnice, kojima dnevno prođe i deset tisuća vozila.





Treći na crnoj listi


U susjedstvu 14 najugroženijih škola na području Primorsko-goranske županije u posljednjih pet godina dogodilo se 145 nesreća. Opatija je na prvom mjestu s 22 nesreće. Slijedi matuljska škola s 21 nesrećom, obje crikveničke škole sa po 18 nesreća, delnička 16, kastavska 13… Po broju nesreća na pješačkim prijelazima prednjači škola Zvonka Cara s deset nesreća, druga na listi je delnička škola s pet nesreća na zebri, na trećem je druga crikvenička škola. Po naletima na pješake neslavna prva je opatijska škola s pet naleta, druga matuljska s četiri, a dvije crikveničke škole imaju pet naleta na pješake u susjedstvu škola. U blizini crikveničkih škola teže je ozlijeđeno troje pješaka, lakše deset. Nimalo umirujuće za roditelje crikveničkih osnovnoškolaca. Unatoč prijetećoj statistici, može se reći da je situacija na prilazu OŠ Zvonka Cara bitno sigurnija. Naime, napravljen je ozbiljniji zahvat u Kotorskoj ulici u susjedstvu OŠ Zvonka Cara.


– Postavili smo svjetlosnu signalizaciju koja upozorava na školu, položen je novi asfalt jer smo neprestano imali izlijetanja s ceste koja su često završavala na školskoj ogradi. Postavili smo ležeće policajce na dvije lokacije. Često ležeći policajci ne poluče neke rezultate, no naša intervencija pokazala se opravdanom i pogođeno, a nema niti kritika vozača jer su ljudi svjesni da se radi o sigurnosti djece. Zatim smo premjestili pješačke prijelaze na adekvatnije lokacije, objašnjava zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić. Poduzeti su i drugi koraci. Školski autobus Jadranovo-Dramalj više ne ostavlja djecu na ulici već smo uredili stajalište unutar parkirališta u susjedstvu škole. Za Gornji kraj smo uveli autobus i vremenom se pokazalo da ga učenici rado koriste što je još jedan prilog sigurnosti djece. Kod škole Vladimira Nazora smo podigli zid prema Vinodolskoj ulici kako djeca ne bi izlazila direktno na prometnicu.


Koridor i most


Zamjenik gradonačelnika upozorava da je i srednja škola na prometnoj cesti, srećom radi se o starijoj djeci koja su ipak opreznija u prometu. Opasnost za učenike smanjuje se probijanjem novih pješačkih koridora, udaljenijih od prometnica.


– Uredili smo koridor uz Dubračinu, gradi se novi most preko Dubračine. Znamo da djeca prelaze na nastavu u gradsku sportsku dvoranu, no i to ćemo riješiti gradnjom školske sportske dvorane, najavljuje Mutavgjić.