Novljani ogorčeni bukom

Sramota u luci: Bageri i buka tjeraju turiste iz Novog Vinodolskog

Anto Ravlić

Novljani zamjeraju što se radi usred noći i rano ujutro, a potom gradilište utihne danima. Gradonačelnik Butković traži da se stane s radovima navodeći da se radi o sramoti za Novi i novljanski turizam, dok za investitore i izvođače marine u Muroskvi, gdje radovi u sezoni stoje, ima samo riječi hvale



NOVI VINODOLSKI Gradnja marine u luci u Novom Vinodolskom uznemirila je i ogorčila Novljane i njihove goste. Građevinski radovi trebali su biti stopirani 1. srpnja, zbog turističke sezone, kako buka i građevinski strojevi ne bi smetali turistima i turizmu, no radovi nisu stali i paralelni život radova, bagera i kamiona s kupačima teško prolazi kod Novljana.


– Sramota. Usred noći počinju s radovima. Dvije obitelji turista su nam otišle jer nisu željele skakati usred noći u ritmu bagera. Ne znam kakvi su to radovi, danima ne rade pa po noći i rano ujutro počinju izbacivati materijal koji dovoze tko zna otkud i kako im se svidi. Je li to neki alibi da se može reći da se marina gradi, pita se novljanski iznajmljivač.


Drugi Novljanin jednako je oštar.    


Nedefinirani nasip




– Možete misliti kad živite u starom gradu iznad mora i kad u neko vrijeme sve utihne kako se čuje po noći kad počnu raditi kamioni i bageri. Osim toga, na što liči luka, ali i plaža Podbaran kojom se ponosimo jer se nalazi praktično pod centrom mjesta i blizu svega. Ne znam odakle i kakav materijal dovoze, ali more se pretvara u kaljužu kad krene nasipavanje. Je li to pozivnica turistima, kritizira drugi Novljanin radove usred sezone.


Na drugom kraju grada sasvim druga slika. Radovi u marini Muroskva su stali. Nema buke, niti građevinskih strojeva koji su remetili mir gostima do kraja lipnja, dokad je Grad Novi Vinodolski dao dozvolu za radove. Paradoks je da je izgradnja marine u uvali Muroskva daleko odmakla, a da je u novljanskoj luci podignut tek nedefinirani nasip na ulazu u grad koji narušava turističku sliku i blati more. Novljani su puni hvale za dinamiku radova u Muroskvi, a odreda sumnjičavi prema gradnji marine u novljanskoj luci. 


U Gradu Novom Vinodolskom ističu da nisu oni izdali dozvolu za gradnju preko ljeta.


Butković: Prevarili me


– Grad nije stranka u postupku, zainteresiran je za investicije, ali nema formalne odnose s koncesionarom. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je dalo koncesiju, a Ministarstvo graditeljstva građevnu dozvolu. Grad Novi Vinodolski ima odluku kojom se regulira prestanak radova tijekom ljetnih mjeseci, no ako je objekt od državnog interesa, tada gradska odluka nema snagu, odnosno Grad ne može stopirati radove tijekom ljeta. Još 12. lipnja smo poslali upit Ministarstvu graditeljstva želeći doznati da li se gradska odluka o prestanku radova može primijeniti na marinu, odnosno radi li se o objektu od državnog značaja. Do danas nemamo odgovor, a mi ne možemo donositi odluke na svoju ruku i raditi mimo zakona. Razgovarao sam s izvođačem u travnju u svom uredu, dobio obećanje da će radovi stati, no prevarili su me kad su rekli da će stati. S druge strane imamo marinu u Muroskvi, isto tako objekt od državnog značaja, i korektan odnos s investitorom i izvođačem koji je prekinuo sve radove tijekom ljeta koji stvaraju buku. Apeliram na izvođače i investitore da zaustave radove jer je ovo sramota za Novi i novljanski turizam. Trebali bi poštivati grad i građane, ističe gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković.