Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 26
Sutra: 25° 25° 26
22. kolovoza 2019.
Kao nekad davno

foto (Sr)etno Selce: Od mlaćenja prazne slame do pranja robe na "perilu"

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2017. u 8:57 2017-07-10T08:57:56+02:00

Tisuće ljudi pohodile su Selce i zahvaljujući prezentaciji običaja vratilo se u povijest. Sve to uz glazbu i gastronomske užitke, tradicionalna jela. Najzanimljivije je bilo potezanje mreže migavice

SELCE Šesto izdanje etno manifestacije s okusom sreće (Sr)etno Selce ispunilo je nedavno obnovljeni centar dvije večeri. Posjetitelji su se brojili u tisućama. Turisti iz Selca i Crikvenice, Selčani i Crikveničani.

Bogat program »okupirao« je prostor od Polače do Tunara, a Selce je prezentiralo svoju baštinu, vratilo se u stara vremena. Sve to uz glazbu i gastronomske užitke, tradicionalna jela. Selčani su ponudili svoje autohtono jelo zvano kolubice. U Crikvenici jelo prepoznaju kao crkveniške rupice od srdela. Jednostavno jelo koje su ribari mogli ponijeti na more i hladno. Tunar je ponudio svoj brudit i steak tune na gradele.

Pranje robe na »perilu« 

Program se odvijao na četiri točke, na Polači, na trgu, na rivi i na Tunaru i ponešto se razlikovao prve i druge večeri. (Sr)etno Selce je otvorio mimohod sudionika, a potom je Katarina Lončarić riječju i djelom prezentirala pranje robe na starinski način na »perilu«. Selčanka je ponudila priču o svom mjestu, ali i demantirala naše predodžbe o dobrim, starim vremenima u kojima se lagodno i opuštenije živjelo. Uz svu romantiku, druženje Selčanki, vremena nisu bila laka za ženu koja se borila s mnoštvom kućanskih obaveza. Muškarci su bili od male pomoći kući. Ne zato jer se nisu željeli hvatati kućanskih već zato što su cijele dane radili. Lovili ribu ili zidali po tuđini.

Foto Marko Gracin

I šivalo se na starinski, plelo ribarsku mrežu, a djeca su se zabavljala u keramičarskoj radionici na temu barki.

Uz sve ponuđeno, najviše pažnje privuklo je potezanje mreže migavice i mlaća prazne slame. O selačkom običaju mlaće prazne slame koja pomoću dima sa zapaljene slame otkriva hoće li Selčani živjeti lakše zahvaljujući moru ili zemlji puno se pisalo i puno se zna pa je nekako zanimljivije bilo potezanje mreže migavice. Našlo se i ponešto ribe, a u zadnji tren »pobjegla« je igla. Kako su nekad Selčani lovili ribu, dok je ribe bilo u izobilju, svjedočio je Milojko Lončarić.

Kako se lovila riba 

– Mreža se potegla od stare palade do mula. Nekih 300 metara. Ni bilo barak ni porta pa se imalo prostora. Sjećam se da smo kao mulci ljudima pomagali. Lovilo se mendule, golčiće, srdele. Koliko je ljudi potezalo migavicu? Pa nekih osmero na kraju, troje na barki. Mreža se na kraju na barku diže, ali danas, za (Sr)etno Selce prezentiramo gostima podizanje migavice pa dižemo mrežu na kraj. Prije bacanja mreže mora se malo torit (naješkat), bacit nešto ribama, objašnjava Milojko Lončarić.

Foto Marko Gracin

Ukupno se u dva dana odnosno osam večernjih sati ponudilo 21 raznovrsno događanje. Među njima sajam tradicijskih i eko proizvoda, slikanje primorskih motiva... Šesto izdanje (Sr)etnog Selca ostat će zapamćeno kao prvo koje je održano u obnovljenom centru Selca. Zaista, neko drugo Selce.

Tko je sve nastupio

Nastupali su KUD Neven, Folklorna grupa udruge umirovljenika Sunce, Mario i Mihael, Mali folklor KUD-ovi Vatroslav Lisinski, Ive Jelenović, Sveti Juraj, Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan Virje, klape Sveta Jelena i Opatija, sastavi Mistral, Klamaruša i Gelato Sisters, trio Crikvenica, Joso Butorac i Nina Kraljić.

Foto Marko Gracin

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka