Slave 140 godina

Sprema se proslava turističkog jubileja u Novom, od petka do nedjelje bogat program

Nataša Car

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Sutra se otvara renovirani hotel Lišanj, a slijedi Svečana skupština TZG Novog Vinodolskog. U subotu je na programu manifestacija »Turopolje Novom Vinodolskom«, a navečer se zabava seli u slavljenički Pavlomir. Nedjelja je rezervirana za »Novljanske gušte«



NOVI VINODOLSKI Ovaj vikend slijedi velika završna proslava jubilarne obljetnice turizma u Novom Vinodolskom. Grad je ove godine proslavio 140 godina turizma, a Novljani i njihovi gosti od petka do nedjelje uživat će u bogatom programu na raznim lokacijama u gradu.


Adaptirani hotel


Novi Vinodolski je rano postao značajno turističko središte zahvaljujući prirodnim ljepotama, dobroj prometnoj povezanosti i bogatoj kulturi, a kao službeni početak turizma uzima se 1878. godina kad je podignuto prvo drveno kupalište na pilotima u luci uz takozvanu Bribirsku rivu. Novi Vinodolski se u posljednjih 140 godina turistički značajno razvio te je red da se obilježi taj uspjeh.


Sve kreće sutrašnjim svečanim otvorenjem hotela Lišanj u 18 sati. Ceremoniji otvaranja adaptiranog hotela koji je razinu kvalitete podigao s dvije na četiri zvjezdice nazočit će i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Sat vremena kasnije održat će se Svečana skupština Turističke zajednice Grada povodom 140 godina turizma u Novom Vinodolskom, a bit će otvorena i izložba »140 godina turizma u Novom Vinodolskom«. Na svečanosti će osim predsjednika Hrvatskog sabora doći i ministar turizma Gari Cappelli.




Nastavak programa slijedi u subotu ujutro. U 10 sati u centru grada počinje gastro-kulturna manifestacija »Turopolje Novom Vinodolskom« uz Turopoljske tamburaše, KUD Ilija Dorčić, i Novljanske mesopustare. Navečer se zabava seli u Pavlomir gdje će se obilježiti 20 godina vinarstva u Pavlomiru i 15 godina Ružice Vinodola. Proslava vinarstva i tradicionalne manifestacije starta u 19 sati.


Povoljna degustacija


Za kraj je pripremljena prava poslastica pod nazivom »Novljanski gušti«. Organizatori i ugostitelji s područja grada udružili su snage kako bi pripremili vrhunsku degustaciju domaćih kulinarskih specijaliteta i kvalitetnog vina. Cijena degustacije gastronomskih specijaliteta je 10 kuna, a decilitar vina košta 5 kuna.


Ova jednodnevna manifestacija posvećena je prvenstveno iznajmljivačima, domaćicama i svima koji cijelo ljeto naporno rade i pridonose uspjehu turističke sezone u gradu. Na događanje koje počinje u 10 sati u centru grada pozvani su svi, a svojim dolaskom posjetitelji će odati priznanje svim turističkim djelatnicima. Osim u vrhunskoj hrani, gosti će guštati i u dobroj glazbi klapa Šufit i Tramuntana.


Glavni organizatori događanja koje će se održati sljedećeg vikenda su Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski i KTD Ivanj, a pokrovitelj je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.


Nakon proslave nastavlja se s radom na razvoju turizma. Neke od značajnijih odluka koje će pridonijeti još većem turističkom uspjehu u budućnosti su izgradnja zaobilaznice, rad na strategiji razvoja turizma Crikveničko-vinodolske rivijere te projekt »Sustav odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce«.