Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Odluke Vijeća

Spomenička renta u Novom Vinodolskom ubuduće upola manja

Spomenička renta u Novom Vinodolskom ubuduće upola manja
Spomenička renta u Novom Vinodolskom ubuduće upola manja
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2019. u 9:57 2019-05-11T09:57:26+02:00

Spomenička renta dosad je iznosila maksimalne četiri kune po četvornom metru, a novom odlukom se smanjuje na dvije kune. Ostvarenje proračuna u 2018. iznosilo je 47,3 milijuna kuna što je drugi najviši iznos od osnutka Grada, čemu je pridonio rast poreznih prihoda

U cilju poticanja razvoja i oživljavanje stare gradske jezgre, spomenička renta u Novom Vinodolskom ubuduće će biti upola manja. Spomenička renta dosad je iznosila maksimalne četiri kune po četvornom metru, a novom Odlukom Gradskog vijeća renta se smanjuje na dvije kune po kvadratu – rečeno je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Ostvarenje proračuna Grada Novog Vinodolskog u 2018. godini iznosilo je 47,3 milijuna kuna, što je ujedno i drugi najviši iznos od osnutka Grada. Prihodi od poreza na dohodak porasli su za 74,3% u odnosu na godinu prije, a razlog je pojedinačna uplata poreza na dohodak od kapitala nepoznatog obveznika.

Prihodi od nekretnina

Treba istaknuti i tržište nekretnina. Od 2017. porez na promet nekretnina u cijelosti pripada jedinicama lokalne samouprave. U 2018. zabilježen je rast od 40%. Rashodi su ostvareni u iznosu od 42,1 milijuna kuna. Dio viška prihoda i primitaka od 5,1 milijuna kuna ide na otplatu zajmova pa konačni višak iznosi 3,8 milijuna kuna.

I KTD Ivanj je kao pružatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada dostavio Gradu izvješće o radu za 2018. godinu. Ukupan prihod javne usluge prikupljanja otpada iznosio je 4,7 milijuna kuna, a trošak javne usluge 5,2 milijuna kuna.

Tri zone površina

Prihvaćena je i nova odluka o davanju u zakup javne površine. Dosad su javne površine bile razvrstane sukladno zonama za obračun komunalne naknade. Novom odlukom to se mijenja i predlažu se tri zone za razvrstavanje javne površine. Prvu će činiti Korzo hrvatskih branitelja, Trg Ivana Mažuranića, Obala Petra Krešimira IV., Obala kneza Branimira, Šetnica dr. Tuđmana i ulica Lukavice jer tu postoji najveći interes za zakup. U drugu zonu spadaju ostale ulice u mjestu Novi Vinodolski te Povile, Klenovica, Smokvica Krmpotska i Sibinj Krmpotski. U treću zonu ulaze Krmpote, Ledenice, Donji i Gornji Zagon, Bater i Breze. Visinu zakupnine ovisno o lokaciji i namjeni površine određuje gradonačelnik.

Stanovnici Jurkova moći će parkirati pred restoranom

Tijekom aktualnog sata gradonačelnik Velimir Piškulić dao je odgovor na pitanje o parkingu za stanovnike Jurkova koje je vijećnica Snježana Klaić postavila prošli put. Zbog izgradnje Doma zdravlja stanovnici ulice gube parkirna mjesta, a gradonačelnik je istaknuo da je postignut dogovor s vlasnikom restorana Slavuj te da će stanovnici tijekom sezone na parkingu kod restorana moći parkirati svoje aute. Dodao je da će se još sazvati sastanak radi detaljnih informacija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.