Problemi u školi

Slučaj nasilnog učenika u Novom koji je vršnjacima prijetio nožem još nije riješen

Ingrid Šestan Kučić

Učenici su opet u klupama, problematični učenik na opservacijama / Arhiva NL

Učenici su opet u klupama, problematični učenik na opservacijama / Arhiva NL

Učenik koji je vršnjacima prijetio nožem trenutačno je na opservacijama prema kojima bi se mogao odrediti primjereni oblik školovanja. Intenzivno radimo i imamo veliku podršku zajednice u definitivnom rješenju problema, ističe ravnatelj novljanske osnovne škole Boris Turjak



Iako se stanje po pitanju održavanja redovne nastave u Osnovnoj školi Ivan Mažuranić u Novom Vinodolskom normaliziralo te učenici svih uzrasta dolaze u školu, konačno rješenje za učenika 1.a razreda koji je nedavno nožem prijetio vršnjacima još nije nađeno. Problematični učenik, kaže ravnatelj Boris Turjak, još uvijek nije došao na nastavu, a škola intezivno radi na definitivnom rješenju problema u čemu ima i veliku podršku zajednice.



Hoće li se učenik vratiti u isti razred ravnatelj još ne zna reći, jer kako ističe takve će se odluke donositi nakon rezultata obavljenih liječničkih pregleda. U rješavanje problema, dodaje, uključio se i osnivač škole Primorsko-goranska županija, kao i Grad Novi Vinodolski, ali i policijska postaja čiji će djelatnici idućeg mjeseca održati preventivna predavanja za učenike i njihove roditelje.





– Imali smo razgovor s roditeljima učenika koji su pristali na to da dijete obavi određene preglede prema kojima bi se mogao odrediti primjereni oblik školovanja. Također očekujemo i dobivanje pomoćnika u nastavi, a povratak učenika na nastavu ovisi o opservaciji. Svi su se ubrzali i više angažirali. Shvatili su ozbiljnost situacije i ono što nam je sada potrebno je malo strpljenja, kaže Turjak.


Prijetnja nožem osmogodišnjaka školskim kolegama, koja se dogodila početkom listopada, prema tvrdnjama roditeljima nije bila usamljen incident, već jedan u nizu incidenata nekoliko djece iz iste deseteročlane obitelji. Zbog tog posljednjeg incidenta i straha za svoju djecu roditelji učenike 1. a razreda tri dana nisu puštali na nastavu, a prosvjedu roditelja prvašića koji su nepuštanjem djece u školu upozorili na ozbiljnost situacije trećeg dana pridružili su se svi roditelji te nitko od 290 učenika nije došao u školu.


Održana su dva sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici roditelja, škole, Centra za socijalnu skrb, Grada Novog Vinodolskog i policije. U rješavanje slučaja u OŠ Ivana Mažuranića uključio se i Ured pravobraniteljice za djecu koja je upozorila da svaka situacija u kojoj problemi u školi eskaliraju toliko da roditelji ne dopuštaju djeci pohađanje nastave, svojevrsno je upozorenju da nadležni nisu učinili sve što su mogli ili da u svome postupanju nisu bili uspješni.