Međunarodni projekt

Slovački policajci pomagat će u Crikvenici i Novom

Šarlota Brnčić

Prošlih godina su na području PU primorsko-goranske su djelovali policajci iz Austrije, njemačke pokrajine Bavarske, Slovačke i Interpola



RIJEKA Povodom dolaska i rada policijskih službenika iz Republike Slovačke na područje Policijske uprave primorsko-goranske tijekom turističke sezone jučer je održana izvanredna konferencija za novinare.


Konferenciji su nazočili načelnik Policijske uprave, Tomislav Dizdar, predstavnik Veleposlanstva Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj, Jan Nedorost, načelnik Policijske postaje Crikvenica Ivica Žunić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, te policijski službenici iz Slovačke Martin Kandrač i Dušan Janura. 


 Projekt »Međunarodne policijske suradnje policije u odori« započet je na razini Hrvatske 2006. godine, a cilj mu je podizanje sigurnosti tijekom turističke sezone. Ove godine u projektu sudjeljuju policajci iz Austrije, Mađarske, Češke, SR Njemačke, Francuske, Poljske, Slovačke i Interpola, a prvi put će ove sezone u projektu sudjelovati policajci iz Slovenije i Srbije.





 Načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar istaknuo je kako će slovački policajci raditi zajedno s kolegama iz Crikvenice, ali po potrebi odlaziti i u druga mjesta u nadležnosti Policijske uprave. Posebno je naglasio doprinos slovačkih policajaca u razotkrivanju skupine provalnika iz Slovačke tijekom prošlog ljeta koji su većim brojem provala pričinili znatnu materijalnu štetu



Prošlih godina su na području PU primorsko-goranske sudjelovali policajci iz Austrije, njemačke pokrajine Bavarske, Slovačke i Interpola, dok će ove godine u razdoblju od 3. do 31. srpnja, te od 1. do 28. kolovoza u Policijskoj postaji Crikvenica boraviti četvero slovačkih policajaca. Kako je ove go dine suradnja proširena i sa slovenskom policijom, u Policijskoj postaji Krk će krčkoj policiji od 14. srpnja do 14. kolovoza na ispomoći biti slovenski policajac. 


Predstavnik Veleposlanstva Republike Slovačke, Jan Nedorost vrlo je visoko ocjenio ovakav oblik suradnje policija naših zemalja.


Istaknuo je značaj slovačkih policajaca u ublažavanju negativnih posljedica na slovačke turiste koji se nađu u nevolji čime se utječe ne samo na javno mnijenje u Slovačkoj, već i predstavlja Republika Hrvatska kao gostoljubivu zemlju. Zahvalio je na dosadašnjoj suradnji i sigurnosti koju turisti iz Slovačke imaju tijekom sezone, ističući kako je u Hrvatskoj prošle godine boravilo više od 310 tisuća slovačkih turista.