Šahovski velikan

Slavni Gari Kasparov dolazi u Crikvenicu

Hina

Gari Kasparov, Foto: M. ANIČIĆ

Gari Kasparov, Foto: M. ANIČIĆ

Gari Kasparov (rođen 1963. u Bakuu, Azerbajdžan, kao Garik Kimovich Weinstein) ruski je državljanin, ali od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo. Na svoj 17. rođendan postao je šahovski velemajstor, a šahovski prvak svijeta bio je od 1985., kao najmlađi u povijesti, do 2000. godine



Damir Rukavina, crikvenički gradonačelnik i priznati šahovski majstor, dovođenjem jednog od najvećih šahista današnjice Garija Kasparova u kolovozu u Crikvenicu, odigrao je potez karijere, odigrao je svoj toliko priželjkivani »potez plus«.


U Crikvenici će Kasparov boraviti od 22. do 27. kolovoza. Ovdje će se u organizaciji Grada Crikvenice i Fondacije Garry Kasparov Adriatik održati Međunarodni šahovski festival za mlade 2017. U sklopu festivala bit će od 22. do 25. kolovoza organiziran Međunarodni kamp za mlade. Međunarodni brzopotezni turnir za mlade bit će održan 25. kolovoza poslijepodne. I brzopotezni turnir i kamp bit će organizirani u Hotelu Katarina u Selcu.


U subotu, 26. kolovoza, bit će održan Rapid turnir za mlade uzrasta do 16 godina. Toga dana u večernjim satima uslijedit će najzanimljiviji događaj kada će Gari Kasparov igrati simultanku. Bit će to u novouređenoj Ulici Petra Preradovića.




U nedjelju, 27. kolovoza, bit će održan međunarodni brzopotezni šahovski turnir koji će biti organiziran u Hotelu Kaštel. Turnir će otvoriti Kasparov.


»Bit će to događaj svjetskih razmjera, i to ne samo u šahovskom značenju, već i općenito, jer je Kasparov u svijetu i poznati borac za ljudska prava«, naglašava Rukavina.Za više informacija zamolili smo Zlatka Klarića, hrvatskog šahovskog velemajstora, koji je u stalnom kontaktu i suradnji s Kasparovim, a sudjelovao je i u dogovorima koji su u ožujku najavili sva ova zbivanja što će uslijediti u Crikvenici u kolovozu.

»Gari Kasparov dolazi u Crikvenicu neposredno nakon svojeg velikog povratka natjecateljskom, turnirskom šahu. Nastupit će od 14. do 19. kolovoza u St. Louisu na turniru s vodećim šahistima današnjice. Bit će to Kasparovljev prvi nastup nakon 2005. kada se povukao iz natjecateljskog šaha i nastavio raditi na afirmaciji šaha među mladima i uvođenju šaha u škole«, kazao je Klarić.


»Ova događanja u Crikvenici rezultat su dogovora što su ga u ožujku u Splitu postigli Gari Kasparov i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina. Rukavina je također šahist, i to sa zavidnim rezultatima u rangu šahovskog majstorstva što je olakšalo složene pregovore oko organiziranja festivala i priprema za otvaranje Šahovske akademije. Šahovska akademija imat će svoj stalni postav i kampove za domaće i inozemne mlade šahiste. Crikvenica na taj način postaje novo i značajno mjesto na šahovskoj karti svijeta«, istaknuo je velemajstor Klarić.


Gari Kasparov (rođen 1963. u Bakuu, Azerbajdžan, kao Garik Kimovich Weinstein) ruski je državljanin, ali od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo. Na svoj 17. rođendan postao je šahovski velemajstor, a šahovski prvak svijeta bio je od 1985., kao najmlađi u povijesti, do 2000. godine. Pisac je i politički aktivist.


Kasparovljev projekt pod nazivom »Šah u školu« što se ostvaruje prema modelu Zaklade Kasparov na svojoj online platformi dosegao je 1800 registriranih korisnika u 178 osnovnih škola u Hrvatskoj, a registrirano je i 130 nastavnika i voditelja šahovskih aktivnosti u tim školama.


Ovim događajima u svijetu šaha, te još i u međunarodnom šahovskom svijetu šaha za mlade, Crikvenica stječe posve nove atribucije što ih dosad nije imala. Stekla je u svijetu već odavno atribute što se odnose na lječilišni i komercijalni turizam, i to od daleke 1888. godine, no na karti svijeta šahom se Crikvenica pozicionira kao nova kulturna značajka i odredište, i to upravo od sljedećeg kolovoza.