Umjetnički dojam

Sive zone Crikvenice i Novog: Ulažu 270 miilijuna, ali sitnice i dalje bodu oči

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

U usporedbi s golemim investicijama, uz poneki izuzetak, za rješavanje ružnih prizora potrebna je šaka kuna... Ruzinavi, napušteni kran na ulazu u Crikvenicu, hoteli Miramare i San Marino samo su neki od prizora koji ne spadaju u turističke gradove



CRIKVENICA Vjerojatno se nikad nije ulagalo u Crikvenicu i Novi Vinodolski između dviju turističkih sezona. Dvije marine u Novom, trg u Selcu, obnova Jadranovih hotela Esplanade i Katarina, aktiviranje Stare škole, uređenje luke Podvorska i Preradovićeve ulice, otvorenje hotela Crikvenica, obnova hotela Park, zapadni ulaz u Crikvenicu, spojevi novljanske luke i Kalvarije s Jadranskom magistralom, kanalizacija u Jadranovu… Kad se podvuče crta, ulaže se 270 milijuna kuna. Više od dva zajednička proračuna Crikvenice i Novog Vinodolskog.


No, uz sva ta ulaganja oči bodu sive zone i ružni prizori kojima ne bi smjelo biti mjesta u dva grada u kojima turizam grabi naprijed velikim koracima. Uz poneki izuzetak, za rješavanje ružnih prizora potrebna je šaka kuna, u usporedbi sa spomenutim investicijama. U pojedinim slučajevima krivci su nedorečeni i neefikasni zakoni, a ponegdje i činjenica da su rugla postala nešto na što smo već navikli.


Kran dobrodošlice


Zapadni ulaz u Crikvenicu je pravo gradilište. Rotor Duga učinit će ulaz u Crikvenicu atraktivnijim i prometno sigurnijim. Čvor koji će omogućiti izlaze prema Novom Vinodolskom rasteretit će promet u centru. Još ranije je uređen zeleni pojas ispred Ad Turresa, umjesto starog nastisa Crikvenica kojeg je skinula bura, postavljen je novi, veliki znak dobrodošlice. I uz sve pluseve, prvo što motorizirani turisti ugledaju na ulazu u Crikvenicu jer ostavljeni kran dizalice koja je odavno podigla zadnje terete. Ruzinavi »spomenik« uz samu magistralu na ulazu u grad koji hotele diže na četiri zvjezdice, u trgove ulaže 50 milijuna kuna. I tako godinama.




U rangu krana dobrodošlice je i vidikovac na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova, na samom ulazu na područje Grada Crikvenice. Na improviziranom vidikovcu koji je nastao kao odlagalište građevinskog otpada često se zaustavljaju turisti. Pogled da stane dah. Kao na dlanu Jadranovo, Tihi kanal i Krk. Postojali su planovi da se plato uredi, da na njemu nikne info punkt, no imovinsko-pravni odnosi su zasad još uvijek velika zapreka.


Kad je riječ o gradskim ruglima, dva su klasika. Jednim se »ponosi« Crikvenica, drugim Novi Vinodolski. Je li ovo razrušeno u ratu, klasično je pitanje turista kad vide hotel Miramare. Hotel se prodaje za 14 milijuna kuna. Crikveničani su već skeptični kad je riječ o prodaji, no neke naznake daju nade u sretan kraj. Novljanski Miramare zove se San Marino.


Mađarski investitor kupio je hotel prije gotovo četiri godine. Umjesto turista i najavljene obnove, turiste pozdravlja derutna zgrada bez prozora. Dom u Jadranovu u uvali Perčin, iznad same plaže u Jadranovu također je sramota. Primorsko-goranska županija napokon je dobila dugogodišnji spor s gradom Ljubljanom i vjerojatno će se nešto pozitivno dogoditi.



Novi Vinodolski vraća se moru i ono što je do jučer bilo prihvatljivo, već ovog ljeta će biti prizor koji nije najbolja dobrodošlica za nautičare koji slove kao kvalitetni gosti, što nosi i više prohtjeve. Novi si više ne može priuštiti neasfaltirano parkiralište Gomila uz samu Jadransku magistralu u susjedstvu marine u luci. Još manje si može dopustiti da uz zid marine ostane napuštena garaža šumarije.



Napušteno, zapušteno


Crikvenica ima more, ali ima i svoju baru skrivenu između nogometnog stadiona i pomoćnog igrališta. Bara je, ustvari, arheološko nalazište Ad Turres. Već godinama nalazište je samo rupa koju kiše pretvore u bazen i dom za žabe koje ljeti bude noć svojim kreketanjem. U zaleđu se nalazi napušten tvornički kompleks.


Nasuprot hotel Ivančica koji je odavno pozdravio posljednje goste. Postoje naznake da bi se do brzo mogao riješiti problem nalazišta, u Gradu Crikvenici intzistiraju da se sve riješi do ljeta. Čitav pojas uz Dubračinu traži kvalitetnija rješenja jer šetnica uz Dubračinu napreduje prema granici s Vinodolskom općinom koja također želi povezati centar Crikvenice s Tribaljskim jezerom. U toj viziji napuštene hale, zapušteni hoteli, bare i groblje automobila nisu ugodan prizor za šetače.