Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Odluka

Senj, Krk i Rab od 1. siječnja dobivaju Stalnu službu suda

Senj, Krk i Rab od 1. siječnja dobivaju Stalnu službu suda
Senj, Krk i Rab od 1. siječnja dobivaju Stalnu službu suda
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2018. u 10:41 2018-11-28T10:41:23+01:00

Osim u Senju, osnivaju se stalne službe suda i u Krku i u Rabu, a sve su dio Općinskog suda u Crikvenici

SENJ U Senju će 1. siječnja 2019. godine s radom početi Stalna služba suda, a djelovat će u sastavu Općinskog suda u Crikvenici, objavio je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina i dodao da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odluku o početku rada Stalne službe suda u Senju donio 6. studenoga.

Dopis ministarstvu

– Kao gradonačelnik Grada Senja sam još 30. studenoga 2017. godine uputio dopis resornom Ministarstvu pravosuđa na temu izmjene Zakona o teritorijalnoj nadležnosti sudova u RH na način da se u Senju osnuje Stalna služba suda. Na ovu temu sam tijekom 2017. godine i tijekom ove godine održao i tri radna sastanka, i to osobno s ministrom pravosuđa te sam u konačnici 3. listopada ove godine Ministarstvu pravosuđa uputio još jedan dopis na istu temu. Prije otprilike mjesec dana u Senju su na radnom sastanku bili i državni tajnik u resornom ministarstvu, upravo nadležan za pravosuđe, Kristijan Turkalj sa suradnicima, i već tada se moglo naslutiti da će naš prijedlog biti prihvaćen i da će u Senju biti osnovana Stalna služba suda.

Osim u Senju, odlukom ministra osnivaju se stalne službe suda i u Krku i u Rabu, a sve su dio Općinskog suda u Crikvenici, čijem je obnašatelju dužnosti naloženo da organizira rad ovih stalnih službi kako bi s radom otpočele s 1. siječnja 2019. godine – rekao je gradonačelnik Rukavina.
Pozivajući se na Zakon o sudovima, ministar pravosuđa u svojoj odluci navodi da sudovi mogu obnašati sudbenu vlast i izvan svoga sjedišta putem stalnih službi i to iz razloga broja stanovnika, pojedine vrste predmeta i drugih razloga koji opravdavaju osnivanje stalnih službi, a sve s ciljem da se osigura dostupnost sudova građanima.

Derutna zgrada

– Ovime poručujem svim građanima Senja da više neće biti potrebe da radi sudovanja odlaze u Crikvenicu, Rijeku ili Delnice jer će se od 1. siječnja 2019. godine sudovanje odvijati kroz Stalnu službu u Senju u zgradi suda. Vezano za zgradu suda koja je u derutnom stanju, a koja se nalazi u samom centru Senja, ističem i da smo upravo pred potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju radova na sanaciji i rekonstrukciji te zgrade, s tim da bi se sporazum trebao potpisati u idućih desetak dana.

Njime se planira u sljedeće tri godine u zgradu uložiti minimalno pet milijuna kuna, a od tog iznosa Grad Senj će u zgradu investirati dva milijuna kuna. Uređenjem zgrade stvorit će se uvjeti za bolji rad službenika suda, a i centar Senja bit će kudikamo ljepši. Vjerujem da će i gradski vijećnici prihvatiti proračun za 2019. godinu i njegove projekcije za 2020 i 2021. godinu, prema kojima će Grad Senj u sljedeće tri godine za sufinanciranje obnove zgrade suda izdvojiti iznose od po 665 tisuća kuna godišnje – izvijestio je gradonačelnik Rukavina.

Dodao je i da je sud u Senju ukinut 2014. godine, za što, po njegovom mišljenju, nije bilo nikakvog opravdanja, a istaknuo je i da se intenzivno radi na vraćanju još nekih institucija u Senj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.