Glavom i bradom

Šahovska bajka: Gari Kasparov odigrao simultanu partiju šaha sa 16 igrača u samom središtu Crikvenice

Biljana Savić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Bilo je tu mladih šahista od tek 11 godina, odraslih ljubitelja svijeta na 64 polja i pokoje javne ličnosti poput radijskog i tv voditelja Roberta Ferlina, pjevača Jose Butorca, riječkog aktivista Marina Miočića Stošića i zamjenice gradonačelnika Crikvenice Silvije Crnić.



Teško da itko od današnjih mladih šahista uopće sanja da će jednoga dana odigrati partiju s jednim od najpoznatijih svjetskih šahovskih velemajstora Garijem Kasparovom. No, ta se šahovska bajka nekima obistinila, jer Kasparov je glavom i bradom odigrao simultanu partiju šaha sa 16 igrača u Preradovićevoj ulici u središtu Crikvenice. Sa svakim se rukovao, odigrao prvi potez i tako u krug. Bilo je tu mladih šahista od tek 11 godina, odraslih ljubitelja svijeta na 64 polja i pokoje javne ličnosti poput radijskog i tv voditelja Roberta Ferlina, pjevača Jose Butorca, riječkog aktivista Marina Miočića Stošića i zamjenice gradonačelnika Crikvenice Silvije Crnić.


Nakon gotovo sat vremena igre, u kojoj su ispadali jedan po jedan, najduže su se zadržale mlade snage – Erik Haidinger i Domagoj Lončarić, mlade nade crikveničkog šaha i jedan od pobjednika netom završenog 1. međunarodnog šahovskog festivala u Crikvenici Augustin Cominhumeau. Na kraju, nakon više od dva sata, posljednji je ostao 14-godišnji Erik Haidinger iz Crikvenice.


Brojni turisti i Crikveničani uživo su pratili simultanku s velemajstorom Kasparovim, no zanimanje publike bilo je preveliko da se ništa nije moglo vidjeti dalje od davno zauzetog prvog reda, pa su ostali ovu nesvakidašnju atrakciju pratili na Trgu Stjepana Radića na velikom video ekranu s izravnim prijenosom simultanke.





Uoči simultanke Kasparova sa 16 protivnika, u Muzeju Grada Crikvenice održana je konferencija za novinare na kojoj je potpisana deklaracija o suradnji i tradicionalnom održavanju Međunarodnog šahovskog festivala za mlade »Adriatic Crikvenica« te osnivanju šahovske akademije u obnovljenom prostoru Stare škole. Deklaraciju su potpisali Gari Kasparov, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i Zlatko Klarić kao predsjednik Fonda Gari Kasparov Adriatic.


Opširnije u tiskanom izdanju