Puno se posadilo, malo se održava, komentira Ruža Kršul i žali što ljudi nisu aktivniji po pitanju maslina koje mogu postati zanimljiva turistička priča
BRIBIR Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josip Kršul iz Bribira dobilo je zlatnu medalju na sedmoj međunarodnoj manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji. Na natjecanju u Vodicama, u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara, nastupila su 282 maslinara. Dodijeljeno je 180 zlata. OPG Kršul jedini je predstavljao Vinodolsku općinu, a branio je i čast Primorsko-goranske županije sa još petero maslinara, dvoje iz Kraljevice te po jednog iz Rijeke, Raba i Viškovo. Na Danima maslinovog ulja u Vodicama prevladavali su, naravno, Dalmatinci. Svoja ulja predstavili su maslinari iz Istre, unutrašnjosti i BiH.
Trnovit put
OPG Kršul je u priču s maslinama ušao prije devet godina. Maslinik ispod Bribira postupno se širio, danas se Kršuli mogu pohvaliti s 235 stabala i četiri zlatne medalje. Kao i u svakom poslu, trnovit početak. Trnovit u ovom slučaju znači da su masline Kršulovih šamarali mrazovi i ostale vremenske nepogode. Najteže je maslinik poharao mraz 2014. godine. No, volja da se podignu masline i dokaže sebi i drugima da poljoprivreda u kombinaciji s turizmom može biti radno mjesto nadvladala je pionirske muke. Sve je bilo lakše uz kćer Valentinu koja je završila agronomiju u Poreču.
– Nakon 15 godina se može zaraditi plaća s ovom količinom. Ovisi o godini. Oko 100 kilograma maslina mogu dati stara stabla. Sigurno bi bilo isplativo raditi suvenire od maslina, no zasad imamo premale količine da bismo se mogli orijentirati na suvenire, priča Ruža.
– Neugodno sam se iznenadila kad sam jedno jutro vidjela da je netko skinuo oznaku s Crnićeve masline. Ne znam tko to može napraviti, u čudu je pričala Ruža Kršul.
Osmišljeni planovi
U Vinodolskoj općini turizam cvate. Iz godine u godinu broj noćenja raste dvoznamenkastim tempom. Dostignuto je 100 tisuća noćenja u općini s tri i pol tisuće stanovnika. Ruralne kuće adut su turizma i magnet za kvalitetne goste. Nažalost, takvi gosti nemaju previše sadržaja u Vinodolskoj dolini, a traže ih. Tako Vinodolska općina nema niti jedne kušaonice, nema lokaciju gdje se mogu kušati lokalne delicije poput smokava. Nema niti otvorene vinske podrume.
Sve se to nudi u tragovima, u režiji iznajmljivača, samoinicijativno. Da publike za takve sadržaje ima, posebno u pred i posezoni, svjedoči susjedni Pavlomir koji je ove jeseni ugostio autobuse i autobuse stranih turista. Možda bi upravo kušaonica Kršulovih mogla biti prva postaja buduće ceste maslinovog ulja u Vinodolskoj općini. S oglednim, prvim projektom vjerojatno bi animirali ostale da se pokrenu.