Slijedi li promjena vlasništva u novljasnkoj hotelskoj tvrtki

Rusi kupuju Novi Resort?

Franjo Deranja

Neposredan povod za najnovija nagađanja je činjenica da su predstavnici Novi Resorta, dok su u tijeku turistički sajmovi u Europi i SAD-u, prije nekoliko dana bili u Moskvi



NOVI VINODOLSKI Pitanje je naizgled spekulativno, ali za takva razmišljanja postoji posve određeno uporište. Novljanski grad hotela je jedno od najsuvremenijih komercijalnih zdanja takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana, a nedvojbeno najmoderniji hotelski kompleks na gornjojadranskoj rivijeri.


S 1.200 postelja potencijala, te s »petozvjezdanim« komforom u koji se ubrajaju bazeni u objektima i izvan hotela, kongresne dvorane, restoranski prostori i terase, saune, jakuzi, trim-kabinet, shoping-mall, pa apartmanske vile, uostalom sve prema onoj »nema-čega-nema«, pa bi bilo logično da takav komercijalni kompleks radi i dulje od tri-četiri glavnosezonska mjeseca. Ali, ovdje također dolazi do onog pitanja: što je to logika? Pogotovo u našim uvjetima i na naš način?   


Samo tradicija


Novljanski Resort ne radi već od jeseni prošle godine, premda bi ovakav hotelski grad u Sloveniji, vjerojatno, a u Austriji sasvim sigurno, radio čitave godine.




Što nam nedostaje da to bude tako, posebice kada se zna da neki hoteli nedaleko od crikveničko-novljanskoga turističkog područja rade neprekidno tijekom čitave godine. Uostalom i crikvenička Thalassotherapia, bolnica za liječenje i rehabilitaciju dišnih organa radi neprekidno. To što naši hotelijeri – ni u Crikvenici, niti u Novom Vinodolskom – ne umiju iskoristiti tu lječilišnu reputaciju i dodatnu dimenziju ovoga podneblja, drugi je par u ovom primjeru kratkih nogavica.



Minimalac bez doprinosa


Kada je riječ o novljanskom Resortu, zaposlenici su trenutačno (mjesecima) kod kuće – te, prema informacijama iz pouzdanih, njihovih izvora – primaju minimalac dok im tvrtka ne uplaćuje doprinose.


Destinacija kaska za objektom


– Moramo učiniti čitavu destinaciju kvalitetnijom i da se nosi uz bok ovakvog hotelskog grada kakav je »Novi Resort«, a ne da je razlika između hotelskog smještaja i ostalog komfora u drugim dijelovima hotelijerske ponude na rivijeri toliko očita i prevelika, govori Tami Sokolić, predsjednik Strukovne skupine HUPA-e (Hrvatske udruge putničkih agencija) i vlasnik Turističke agencije VETA Trade u Novom Vinodolskom, koji je i član Turističkog vijeća TZ Kvarnera.



Crikveničko pa tako i novljansko područje svojedobno je i počinjalo turističke i hotelijerske tradicije upravo na atributima zdravstvenog turizma, odnosno ljekovitosti mora i primorskog zraka i klime. A ta je tradicija – samo radi istine – dulja od 130 godina!


Što je hendikep za naše hotelijerstvo s pet zvjezdica i zatvorene objekte zimi? Ako se nakratko zanemari neposlovnost menadžmenta, što je zapravo nezanemarivo, ostaje činjenica kako je takav resort smješten u okruženju u kojem je sve ostalo na razini jedne ili dviju zvjezdica. U takvom okruženju teško je očekivati dolazak kvalitetnog gosta, potrošača, koji ionako iz takvog smještaja nema mogućnost izići u jednako tako kvalitetno okruženje, grada i gradske ponude.


I neposredan povod za ranije iznesene spekulacije je taj da su predstavnici Novi Resorta, dok su u tijeku turistički sajmovi u Europi i SAD-u, ovih dana bili u Moskvi. Nitko nije u pitanje doveo opravdanost putovanja vlasnika novljanskog Resorta kamo god procjene da je uputno i isplativo (ot)putovati, ali se u gradu čuju nagađanja kako bi to mogao biti i znak da bi hotelski kompleks možda mogao dobiti i novog vlasnika. Je li riječ o prodaji, pitanje je sad.   


Dobrodošli


Prema nekim komentarima sve što bi moglo pokrenuti poslovanje ovog uspavanog diva bilo bi dobrodošlo, pa makar to bili i ruski tajkuni.


– Neka dođe tko god hoće, samo neka ova turističko-hotelijerska meka profunkcionira, riječi su uglednog i iskusnog turističkog djelatnika.


Rusi su ionako već svojim kapitalom došli do obale našega toplog mora, vlasnici su nekoliko hotela i na ovom području, pa to ne bi bila nikakva, a niti čudnovata novost.


Postavlja se samo retoričko pitanje zašto mi ne možemo napraviti posao s našim kvalitetnim komercijalnim smještajem, kada smo već u tom poslu, ako smo taj posao uopće željeli raditi kada smo se upuštali u takva velika ulaganja. Riječ je o gotovo dvije milijarde kuna koliko je do danas, preračunato, utrošeno u novljanski Resort.


Ili je takva namjera, (pre)prodaje već bila u zametku i u začetku tog projekta?