Tradicija duga 65 godina pod velikim upitnikom

Rukometni klub Crikvenica zbog dugova pred gašenjem

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

U igri su dvije solucije. Saniranje duga, što je gotovo utopija, ili gašenje kluba. Osnivanje novog kluba na ruševinama starog značilo bi pad iz prve u četvrtu ligu. Dug 465 tisuća kuna, više od godišnjeg proračuna



CRIKVENICA Za nogomet se često zna reći da je više od igre. U Crikvenici bi se tako nešto moglo ustvrditi za rukomet. Rukometni klub Crikvenica dio je povijesti grada, ne samo sportske. Za nekoliko dana bi klub zaista mogao u povijest. Na skupštini u ponedjeljak morat će se odlučiti kako dalje. I da li uopće dalje?


Uprava kluba predvođena predsjednikom Gordanom Božićem i tajnikom Ivanom Petričevićem suočila se s dugovima za koje, tvrde, nisu ni znali da postoje. Sedmorica bivših igrača sudskim su putem zatražili da im klub isplati dugove za period od 2008. do 2010. godine. Radi se o 232  tisuće kuna. Nemaju ugovore, nisu ih nikad ni potpisali, ali imaju dokaze da je bivša uprava isplatila nekoliko plaća i potom stala s isplatama. Dovoljno da im sud da za pravo.


No, to nije sve. Šestorici igrača i dvojici trenera duguje se 95 tisuća kuna za 2013. i 2014. godinu, upozoravaju tajnik i predsjednik. Niti oni nemaju ugovore. U rubrici dugovi još stoji dug prema firmi Kirica od 109 tisuća kuna i 14 tisuća kuna pozajmice. Kad se podvuče crta pod dugove, stoji 465 tisuća kuna. Godišnji proračun kluba je 350 tisuća kuna, manji nego primjerice 2009. godine, kada su od Grada rukometaši dobivali 500 tisuća kuna godišnje.



Bivši predsjednik kluba Robert Manestar, koji je vodio rukometaše šest godina, ističe da su potraživanja igrača vrlo upitna te da je aktualna nova uprava znala za sve repove u pravnom smislu. Apsolutno je protiv razmišljanja o gašenju kluba. – Jedno od rješenja je predstečajna nagodba, a drugo rješenje je da Grad pomogne, kao što je pomogao nekim drugim sportskim udrugama koje su trošila značajna proračunska sredstva. Sve ostalo osim da klub izađe živ, bilo bi smiješno i tužno, ističe Manestar.  Kad je riječ o financijskim problemima kluba, Manestar ističe da bi klub bio na nuli da su od Grada dobivene dotacije za lanjski lipanj, srpanj i kolovoz.– Grad je uskratio sredstva, a kad sam se ja maknuo, sve je otišlo u pozitivnom smjeru za klub. To jasno upućuje da se radilo o napadu na mene iz nekih drugih razloga. Gradska politika ušla u klub, tako i u druge sportove, ističe Manestar dodajući da on kao predsjednik i članovi uprave kluba mogu biti ponosni na financijsko stanje i sportski doprinos klubu u koji ulazi i 13 domaćih dječaka do 21 godine koje su ostavili u prvoj ekipi novoj upravi.  – Doći ću u ponedjeljak, ne mogu dopustiti da se blati bilo koji član bivše uprave, najavljuje Manestar.


– Dio igrača je spreman »zaboraviti« kamate i dio glavnice, ali još uvijek bi ostalo 250 tisuća kuna duga plus dug Kirici. Živimo teške dane. Aktualna uprava vratila je 70-80 tisuća kuna duga, no nikad nismo znali kad će se pojaviti neki novi nepoznati dugovi. Poput zadužnice od 50 tisuća kuna, jada se predsjednik kluba osnovanog još 1956. godine.


U igri su dvije solucije. Saniranje duga, što je gotovo utopija ili gašenje kluba. Osnivanje novog kluba na ruševinama starog značilo bi pad iz prve u četvrtu ligu.



Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina ističe da je Crikvenici u interesu imati stabilan klub.– Podržavamo rad ove uprave koji je za svaku pohvalu. Nužno je naći rješenje u interesu crikveničkog rukometa. Podržat ćemo kao Grad, koji inače ispunjava sve obaveze prema klubu, svako razumno rješenje, rekao je gradonačelnik Rukavina nakon sastanka s upravom kluba.


– Uprava više nije sigurna u kojem pravcu ići. Ljudi koji su voljni dati ideju ili prijedlog neka dođu u ponedjeljak u 19 sati. Poslije sve može biti kasno, upozorava Božić pitajući se što s 35-40 igrača koji danas igraju u prvoj ekipi RK Crikvenica, u drugoj ekipi koja nastupa u četvrtoj ligi te u kadetima i mlađim kadetima.


Kriza RK Crikvenice aktualizirala je još jednom pitanje trebaju li Crikvenici čak četiri rukometna kluba. Tko to može isfinancirati, tko može osigurati igrački kadar. Grad godišnje osigura milijun kuna iz proračuna za rukomet. Od toga oko 720 tisuća kuna za redovnu djelatnost, a gotovo 300 tisuća kuna za korištenje dvorane u kojima treniraju i igraju rukometaši. Za redovnu djelatnost prvoligaš RK Crikvenica dobije iz proračuna 350 tisuća kuna, drugoligaš RK Mornar Dramalj 145 tisuća, četvrtoligaš RK Selce gotovo 60 tisuća i Primorska škola rukometa koja okuplja pedesetak djece 30 tisuća kuna. Za manje upućene, napomenimo da prva liga nije najviši rang hrvatskog rukometa, već da je to Premier liga.