Gradsko vijeće Crikvenice

Rukavina: 2017. rekordna, a Jadran u minusu od četiri milijuna kuna

Anto Ravlić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Vjerojatno su došli na naplatu krediti, pomislim, no kaže mi novi predsjednik uprave da još nisu došli na naplatu. Nije to tako bajno kao što se u novinama prikazivalo, poručio je Rukavina



CRIKVENICA Aktualni sat crikveničkog gradskog vijeća ponudio je mnoštvo zanimljivih pitanja i odgovora, no broj jedan je sigurno pogled gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavine na situaciju u i oko Jadrana. Sve je počelo pitanjem Zdravka Pernara (HDZ) kojeg je zanimalo da gradonačelnik pojasni zašto se tražila njegova ostavka, zašto ga se prozivalo nakon promjene uprave u Jadranu.


Napadi, napadi…


– U zadnje vrijeme napadalo me se, tražila moja ostavka, bio sam iznenađen, nije mi bilo jasno zbog čega. Najprije je bilo govora da sam pasivan, da stojim sa strane. Onda sam dobio kritiku da se nisam miješao, a onda me se počelo prozivati da se miješam u trenutku kad sve ide tako lijepo. Da sam pokušao politički djelovati, došlo bi možda do promjena prije, no nisam jer je Jadran dobro poslovao, išao dalje od stečaja. Daleko važnije od netrpeljivosti između bivšeg predsjednika Uprave i mene bilo je da poduzeće napreduje i bude jedan od kotača napretka Crikvenice. Ne vidim što sam učinio da to spriječim. Meni je u interesu da Jadran napreduje, jer s time napreduje i Grad. Kreću napadi, najprije koalicija HNS-PGS traži moju ostavku, pa moj kolega s Krka, cijenjeni gradonačelnik Darijo Vasilić traži moju ostavku. Gradonačelnik traži ostavku gradonačelnika. Kao u filmu, bajci, kao u Alanu Fordu, kao Trio Fantastikus. Što se dešava? Nije mi jasno, rekao je gradonačelnik Rukavina i onda se obratio Pernaru.


Stručni i stručniji


– Tebe su prozivali drugovi u HNS-u da si u Vijeću za koncesijska odobrenja, a da si nestručan jer si vozač hitne pomoći. A naš prijatelj Stilin, pustimo što je zaposlen u HEP-u i što mu se supruga zaposlila u HEP-u, predsjednik je Nadzornog odbora Here ili tako neke elektrotehničke agencije, dopredsjednik je u JANAF-u, a po struci je diplomirani novinar.Vijećnik Branko Kleković (PGS) se usprotivio: Ovo nema smisla. Nemojte ridikula delati od sebe. Rukavina je nastavio.– Neki dan čitam. Jadran završio poslovnu 2017. godinu s četiri milijuna kuna minusa. Ostao sam u šoku jer sam bio sretan da Jadran ide naprijed. To je nemoguće, dvije-tri godine nakon što se krenulo od nule, nakon što je uloženo sto milijuna kuna.

Nazovem novog predsjednika uprave da vidim o čemu se radi, je li to moguće. Stvarno, Jadran u minusu, kad je bila najjača turistička godina. Vjerojatno su došli na naplatu krediti, pomislim, no kaže mi novi predsjednik uprave da još nisu došli na naplatu. Nije to tako bajno kao što se u novinama prikazivalo, poručio je Rukavina. I najavio da će učiniti sve da pridonese napretku Jadrana.


Kamen naručen


Nastavilo se s drugim temama. Vedran Pavličević (HDZ) je pitao hoće li se popraviti uništene ploče na Trgu Stjepana Radića do sezone. Evidentirano je, kamen je naručen i očekuje se uskoro montiranje, odgovorila je zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić.Predrag Antić (SDP) najprije je obavijestio vijećnike da je odgovor na vijećničko pitanje, kojim nije zadovoljan, od gradonačelnika dobio nakon sedam mjeseci, a potom pitao što je s obnovom Vukovarske ulice u Dramlju.

Dobio je odgovor da ove godine Vodovod ide u investiciju u Vukovarskoj, nakon čega će ulica dobiti novi asfalt. Žarko Stilin (HNS) želio je čuti od gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavinu viziju Crikvenice 2030. godine. Po anketi, velika većina građana je zadovoljna životom Crikvenice, neću više biti gradonačelnik, ali Crikvenica će sigurno biti grad sretnih i zadovoljnih ljudi, poručio je Rukavina. Stilina je zanimalo planira li se izraditi strategija razvoja amaterskog sporta i osnovati zajednica sportova. Zamjenica Crnić je rekla da podržava strategiju, ali da ne ostane na strategiji. Da li ćemo dobiti dokument koji će se tako zvati, ne znam, odgovorila je zamjenica Crnić dodajući da se ide prema zajednici sportova, a da se do tada transparentno financiraju klubovi te svatko može vidjeti koliko koji klub dobiva.



Vijećnika Žarka Stilina je zanimala mogućnost uvođenja građanskog odgoja u crikveničke škole i od zamjenice gradonačelnika Ivone Matošić dobio mišljenje da se lokalna zajednica ne bi trebala miješati u kurikulum jer je to složeno pitanje o kojem raspravljaju stručnjaci na razini države, a da u Crikvenici nije iskazan interes roditelja.



Natječaj za koncesiju


Šef crikveničkog SDP-a Mario Kružić pitao je da li se Eko-Murvica priprema za natječaj za koncesiju za Gradsko kupalište u Crikvenici te da li ide samostalno ili sa zajednicom ponuditelja. Ukoliko ide sa zajednicom ponuditelja, kako su odabrani? Lider SDP-a dobio je odgovor da se Murvica priprema za natječaj, ali da još nije definirano hoće li Murvica ići samostalno ili sa zajednicom ponuditelja. Kružić smatra da moraju postojati jasna pravila igre za ulazak u zajednicu ponuditelja, što zasad nije slučaj.


Kružić je postavio pitanje što Grad čini da bude potpora poduzetnicima i spomenuo promjer Poreča koji je smanjio udjel nezaposlenih na 3,9 posto te u četverogodišnjem periodu kod poduzetnika zaposlio tisuću radnika. Hvalevrijedni su poticaji od 230 tisuća kuna poduzetnicima, no to je nedostatno, smatra Kružić. I usput pita što je s planiranom poduzetničkom zonom. Odsjek za gospodarstvo prati statistiku redovno, a koliko su mjere za poticanje prihvaćene svjedoči da lani nije bilo dovoljno sredstava, a prije četiri-pet godina nije bilo interesa, vjerojatno jer nisu bile ovako osmišljene i prezentirane, odgovorila je zamjenica Crnić.


Što se tiče poduzetničke zone, na predviđenu lokaciju planira se instalirati pročistač, no to ne znači da se neće tražiti novi prostori za poduzetničku zonu. Ispit interesa proveden 2004-2005. godine je pokazao da se traži skladišni prostor, što ne spada pod poticanje poduzetništva, smatra zamjenica Crnić.



Vijećnika Matu Gavrana (HSP AS) zanimalo je u kojoj su fazi prijedlog promjene imena Ulice maršala Tita u Selcu te projekt sportskog centra u Jadranovu. Odgovore na oba pitanje ponudila je zamjenica Crnić. Zahtjev za promjenu imena ulice je u proceduri, trenutno se čeka mišljenje MO Selce. Što se tiče sportskog centra u Jadranovu, kao najvažniji problem pojavljuju se imovinsko-pravni odnosi, kao i drugdje. Rješava se vlasništvo u Jadranovu, kao što se može najaviti da će se vrlo skoro riješiti dugogodišnji imovinsko-pravni problemi koji su kočili gradnju boćališta u Gornjem kraju.



Grad i LNG


Vijećnika Paola Krmpotića (HDZ) zanimalo je što je s najavljenim uređenjem plaža i trga u Jadranovu. Radi se projektna dokumentacija, konkretne investicije mogu se očekivati na jesen ili zimu. Trg je investicija u koju će se ići, ali mislim da će pričekati 2019. godinu, rekla je zamjenica Crnić.


Dado Šnajdar (HNS) pitao je gradonačelnika Rukavinu kako Grad gleda na LNG? – Zamolio bi da kolega Stilin odgovori, da li je za plutajući ili fiksni terminal, on je stručnjak, odgovorio je Rukavina, što naravno nije zadovoljilo Šnajdara.