Crikvenička Gradska galerija

Radovi Voje Radoičića poput lijeka i eliksira

Franjo Deranja

Teško je Radoičićeve radove svrstati u likovno-kritičarske pravce i pretince, ali unose radost u ljude i u njihove živote, a to nam je sve toliko potrebno, rečeno je na otvorenju



CRIKVENICA  Najprimjereniji početak ovogodišnje sezone likovnih događaja u crikveničkoj Gradskoj galeriji: izložba radova Vjekoslava Voje Radoičića!


Na otvorenju je bio i autor, Vojo Radoičić, koji je rekao kako ga je Crikvenica i ranije inspirirala, jedino što joj u posljednje vrijeme češće navraća pa je dospio posvetiti ovim ljudima i ovome gradu i svoj novi izbor radova. 


   Branka Arh i Sanja Škrgatić, u ime Galerije, rekle su o Vjekoslavu Voji Radoičiću da su njegovi radovi poput dobrog lijeka i eliksira, da ih je teško svrstati u likovno-kritičarke pravce i pretince, ali da unose radost u ljude i u njihove živote, a to nam je sve toliko potrebno, nužno! Vojini radovi, kolaži i slike, vraćaju nas u djetinjstvo i probude u nama ono zaigrano, djetinje, iskreno i nepatvoreno. 




   Vojo Radoičić izložio je pedesetak svojih radova-slika u kojima se tematizira more i život uz more, ljudi i njihove sudbine, a često je posrijedi i poznata Radoičićeva dosjetka u riječi i slici. 



U ovosezonskom nizu koji je otvorio Vjekoslav Vojo Radoičić, a čiju će izložbu posjetitelji moći razgledati dvadeset dana, slijedit će nastupi Rosane Zupičić (od 2. do 16. srpnja), Petra Dolića (18. srpnja do 10. kolovoza), Renate Vranyczany Azinović (12. do 26. kolovoza) i Tonija Franovića (od 28. kolovoza do 11. rujna).



   – Veći dio radova nastao je na podlozi nađenih, potrošenih i odbačenih stvari, originalnih drvenih naplavina, ostataka s barke koje je donijelo more poput pajola s krme ili prove, rebara, škerma…Vojo im je dao novi život (Branka Arh). 


   – Sve su ove slike moja draga djeca, ali neke od njih posebno volim i čuvam, one izrađene na drvenim naplavinama, rekao je Vojo Radoičić. 


   Posebno su intrigantne slike-objekti s reljefnim dodacima, kao što su detalji i čitave cjeline motiva kuća, a tu su onda i konzerve, brodići, ribe… Ekspresivni naboj dolazi iz kolorističke punine svake autorove površine i iz narativne strukture zapisa i dinamičnog ustrojstva pojedinih dijelova. 


   Posjetitelji crikveničkog reprezentativnog izložbenog prostora srdačno su pozdravili Voju Radoičića, a u glazbenom dijelu programa Đoni Švarc izveo je nekoliko skladbi uz gitaru i obogatio zvukom ovaj polivalentni ambijent.