Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Turistička ponuda

Quadovi i električni bicikli su sve popularniji način obilaska ljepota Crikvenice i Vinodola

Credit: V. GAŠPAROVIĆ
Credit: V. GAŠPAROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 18:40 2019-07-24T18:40:23+02:00

U Zidarskoj ulici odnedavno djeluje Quad Renting, a vlasnik obrta je Thomas Majcen iz Slovenije. Aleksandra Domijan vodi obrt Elbike Crikvenica za iznajmljivanje električnih bicikala

CRIKVENICA  Izbjegavanje gužve u prometu i problema s parkingom, uživanje u svježem zraku i upoznavanje s prirodnim ljepotama ovog područja odnedavno je olakšano ponudom quadova i električnih bicikala u Crikvenici.

U Zidarskoj ulici nedavno je niknula nova poslovnica Quad Renting koja nudi quadove, mala vozila na četiri kotača, praktična za vožnju po asfaltu, ali i off road avanture. Vlasnik obrta je Thomas Majcen iz Slovenije koji je primijetio da se najbliži quadovi iznajmljuju na Krku.

– Gledali smo što ovdje fali, kako možemo obogatiti turističku ponudu i odlučili smo probati s ovim – rekao je vlasnik.

U ponudi imaju deset quadova od 300 i 400 kubika na koje stanu po dvije osobe, a za njihovo upravljanje je potrebno posjedovati vozačku dozvolu B kategorije. Vozila mogu biti i dostavljena na kućnu adresu. Iako je tek počeo s radom, Majcen je istaknuo da interes za najam postoji.

– Nema pravila, interes su pokazali i strani i domaći, od 20 do 50 godina starosti – objasnio je.

Obavezna kaciga

Gosti quadove iznajmljuju ili na kraći period od dva sata, ili na cijeli dan.

– Neki dođu kratko isprobati pa se onda vrate kako bi ga iznajmili na duži period – objasnio je Majcen. Vožnja se svima svidi, quadovi su novi, a svi obavezno dobiju i kacigu.

– Gostima objasnimo da to nije igračka i da treba paziti, dosad su svi bili odgovorni i nije bilo nikakvih problema – istaknuo je.

Produljenje sezone

Supružnici su pohvalili i TZG Crikvenice koja je odmah prepoznala turistički potencijal ponude, a oni se nadaju da će pomoći produljiti sezonu.
– Cilj je razviti cjelogodišnji turizam, a ne da se sezona svodi na razdoblje od dva mjeseca. Mi razmišljamo pozitivno i nadamo se da će se naći struktura gostiju za aktivan oblik turizma – zaključili su.

Gosti se uglavnom voze po obali, do Dramlja ili Jadranova.

– Vožnja uz more je popularna jer mogu stati i okupati se – rekao je. S obzirom na to da ova vozila nisu velika, parking isto nije problem pa je ovo idealna alternativa autu.

Vrlo popularna destinacija je i Vinodolska općina koju karakterizira očuvana priroda i prekrasan pogled na more s mnogih vidikovaca. Majcen rado gostima na karti pokaže zanimljive rute, a uskoro planira početi nuditi obilaske.

– Obilasci bi bili u safari stilu, uključit ćemo vidikovce, ali i obalu. Nudit ćemo i adventure ture za one koji traže adrenalin – govori naš sugovornik.

Fizički izazov

Majcen smatra da se ovime dopunila turistička ponuda grada te se nada da će posao biti uspješan. Vlasnik već razmišlja i o sljedećoj sezoni. Ovo je prva godina pa nije uspio uključiti sve što je zamislio, no sljedeće ljeto gostima će biti još lakše iznajmiti quad.

– Omogućit ćemo online rezervaciju i plaćanje preko web stranice – otkrio je planove.

Za sve one kojima vožnja quadom nije dovoljan fizički izazov, zanimljive rute mogu proći i električnim biciklom. Elbike Crikvenica s radom je krenuo već u predsezoni, a riječ je o obrtu koji planira poslovati cijelu godinu.

– Naše poslovanje nije striktno vezano za turizam – naglasila je vlasnica Aleksandra Domijan. Ipak, zasad 90 posto prometa može zahvaliti Nijemcima koji su pokazali velik interes. Za ovu ponudu potrebna je specifična niša gostiju.

– Treba imati sportski štih – objasnio je Aleksandrin suprug Dean. Naime, iako se radi o električnim biciklima, riječ je o brdskim biciklima koji su manje udobni od gradskih.

– Nakon vožnje se osjećaš potrošeno, ali nisi »ubijen« – objašnjavaju.

I Domijan voli sport i biciklizam pa joj se ovo činila kao dobra poslovna ideja. Tvrtka Eldom koju vodi njen suprug je bila pokretač preko kojeg su se uspješno prijavili za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike te im je Grad Crikvenica dodijelio iznos od 25.000 kuna.

Financijska podrška pomogla im je u nabavci deset bicikala marke Haibike SDURO Hardseven 2.0. I bicikli se, kao i quadovi, mogu podignuti ili mogu biti dostavljeni na kućnu adresu, a dostava na području grada Crikvenice je besplatna.

Proširenje ponude

Elbike već nudi obilaske, a najpopularnije rute su u zaleđu, što ne čudi jer se kroz Vinodol isprepliće više od 300 kilometara biciklističkih staza, a i biciklisti vole posjetiti vidikovce.

– Crikvenica bi još trebala poraditi na biciklističkoj infrastrukturi – primijetila je Domijan. Crikvenicom je idealno voziti se u ranim jutarnjim satima kad još nema gužve. Elbike nije ograničen na Crikvenicu i Vinodol, već nudi obilaske na području cijele županije pa se organiziraju i biciklistički izleti na Krk, u Gorski kotar i druge atraktivne lokacije.

Vlasnica se nada će se potražnja za biciklima i izletima nastaviti i nakon ljetne sezone. Blage zime u ovom području idealne su za outdoor aktivnosti.

– Prošle zime sam se dva dana prije Božića još vozila na biciklu – istaknula je Domijan. Kako bi privukla što više ljudi, planira još proširiti ponudu.

– U planu mi je organizirati i team buildinge – otkrila je Domijan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.