Izlozi na pločniku

Pune ruke posla za redare u Crikvenici: Ljetni artikli okupirali ulice, ne pomažu ni kazne

Nataša Car

Velik broj trgovaca izloženom robom zauzima javne površine / Foto Nataša CAR

Velik broj trgovaca izloženom robom zauzima javne površine / Foto Nataša CAR

Grad Crikvenica zabranio je postavljanje stalaka, polica, klupica i sličnog na javnu površinu ili fasadu ispred ili pokraj poslovnog prostora te propisao visoke kazne, no roba je često rasprostranjena izvan trgovina te su pješaci prisiljeni s autima dijeliti kolnik



CRIKVENICA Uživate u ljetnoj šetnji s obitelji, razgledavate malo turističko mjesto i odjednom stajete jer vam nešto blokira put. Radi se o robi koja je izložena izvan trgovine i zauzima dio javne površine.


Zbog toga prvo čekate da prođe auto, a potom silazite s pločnika kako biste zaobišli robu koja vam je prepriječila put. Ovaj scenarij možda i ne bi bio tako loš da se radi o jednoj trgovini, no problem je što postoji velik broj prodavaonica koje krše Odluku o mjestima na kojima se može obavljati prodaja robe izvan prodavaonica na području Grada Crikvenice.


Turistička sezona bliži se kraju te većina gostiju odlazi s lijepim ljetnim uspomenama. No, uz sve atraktivne sadržaje koji se nude tijekom ljeta, često se pojavi jedan negativan detalj koji pokvari sliku grada.


Na putu pješacima




Zbog povećanog broja ljudi u ljetnim mjesecima raste i ponuda pa sa startom sezone odjednom posvuda niču nove trgovine, kafići i drugi sadržaji, što je uobičajeno za mnoga turistička mjesta.  Obrtnici žele na vidljivo mjesto izložiti proizvode kako bi privukli što više kupaca u svoje dućane. Ipak, prodaja robe izvan prostora prodavaonice je ograničena jer pločnici moraju biti slobodni za prolazak pješaka.


Zbog toga je Grad donio Odluku o mjestima na kojima se može obavljati prodaja robe izvan prodavaonica na području Crikvenice. Prema Članku 4. ove Odluke, »zabranjuje se postavljanje stalaka, polica, klupica i ostalih uslužnih naprava i uređaja na javnu površinu ili fasadu ispred ili pokraj poslovnog prostora«. Međutim, mnogi koji u ljetnim mjesecima prođu područjem Grada Crikvenice uvjere se u suprotno. Roba je često rasprostranjena izvan poslovnog prostora te su pješaci prisiljeni s autima dijeliti kolnik.


Prvo upozorenje


Nadzor nad provedbom Odluke vrše komunalni redari koji su ujedno i prometni redari. Na području Grada Crikvenice stalno je zaposleno pet komunalnih redara, a tijekom turističke sezone zaposlena su dodatna tri redara. Pročelnica Upravnog Odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Stanka Car objasnila je da su redari na početku sezone krenuli s upozorenjima jer cilj je uvesti red, a ne puniti proračun. Kršiteljima Odluke tako su prvo bila izdana usmena, potom i pisana upozorenja, a ako se prekršaj i nakon toga ponovio, tada su redari počeli pisati kazne. One se, prema Odluci o komunalnom redu, kreću od 2.500 do 5.000 kuna za fizičke osobe – obrtnike, te od 5.000 do 10.000 kuna za pravne osobe. Ukoliko se kazna plati u roku od tri dana, plaća se samo pola iznosa.


– Kada je krenula špica sezone, postalo je jasno da neki ne reagiraju ni na kazne, no prekršitelje se uvijek nastavlja kažnjavati i procesuirati po prekršajnom zakonu – kaže pročelnica, dodajući da kršitelja Odluke ima previše. Redari teško mogu istovremeno sankcionirati velik broj prekršitelja na tako velikom području. S druge strane, istaknula je,  situacija je bolja nego prijašnjih godina, i to upravo zahvaljujući postupcima komunalnih redara.