Pseći turizam

Prvi kafić za ljubimce otvoren u Crikvenici: Psi naručuju sladoled, pivo, torte i čajeve

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

"Monty's Dog Beach & Bar Crikvenica" na psećoj plaži nudi najboljem čovjekovom prijatelju specijalna pseća pića i slastice. Pivo poneki pas i preskoči, ali sladoled nikako



CRIKVENICA Psećem turizmu donedavno su se smijali. Koga briga za pse i vlasnike zaljubljene u njih? No, kad se zna koliko je velika većina vlasnika privržena svojim ljubimcima i kad se prelistaju podaci koji govore da u EU živi 60 milijuna pasa, jasno je da se radi o tržištu koje treba privući.  


U Crikvenici su prije nekoliko godina uredili plažu za pse na nasipu u lučici Podvorska. Proglašavana je najboljom plažom za pse u Hrvatskoj, no najveći kompliment je puna plaža.


Vlasnici imaju svoj mir, znajući da ih nitko neće tjerati sa klasičnih plaža, u Crikvenici više ne sliježu ramenima kad gost pita za pseću plažu, a psi imaju društvo i tuševe.




Od ovog ljeta, na plaži je niknula atrakcija. Kafić za pse. »Monty’s Dog Beach & Bar Crikvenica«. Sve je isto kao u pravom kafiću. Gosti na četiri noge znaju se nalaktiti na šank i poput pravih muškaraca od konobara zatražiti pivo.


Pseće želje s druge strane šanka ispunjavaju vlasnici hotela za pse u Križišću, »Monty’s dog hotel«, supružnici Ruby Montanari i Igor Montanari-Knez. Igor objašnjava da pseće pivo nije nikakva šala već da stiže iz Belgije.


– Od deset pasa koji dođu na plažu, sedam pije pivo. Napravljeno je na bazi povrća i piletine. Smije se popiti jedno na dan. Da ne bi pretjerali, uz osmijeh priča konobar u kafiću za pse.


No, nije pivo sva ponuda. Pseći sladoled ide još bolje. Nema psa koji ga ne izvuče iz frižidera.


– Obožavaju sladoled na bazi banane i kikirikija, sojinog mlijeka, jogurta i kikirikija. Imamo i pseće torte, pseće ljekovite čajeve koji su prilagođeni potrebama pasa. Da li su stariji, da li imaju problema s dlakom, priča Igor Montanari-Knez.


Znaju psi uletiti u kafić koji je posebno dizajniran za goste i njihove vlasnike. Tako su barske stolice napravljene kao kosti, a već izdaleka se po dizajnu kućice koja podsjeća na pseću naslućuje da se na kraju nasipa u Podvorskoj skriva nešto vezano uz najboljeg čovjekovog prijatelja. Da ne bude zabune, u kafiću egzistira i klasična ugostiteljska ponuda pa se i vlasnici mogu osvježiti.



Plaža je uvijek puna. Najmanje desetak pasa u svakom trenu uživa u kupanju i druženju. Sljedeće godine vlasnici kafića najavljuju još sadržaja koji će usrećiti pse i njihove vlasnike. Gostiju ima sa svih strana.– Najviše je Nijemaca i Hrvata. Imamo dosta i Talijana, ali i iz drugih zemalja. Plaža je sigurno dobar turistički adut Crikvenice. Znam da nitko u Hrvatskoj nema kafić za pse, a koliko znam, toga nema niti u svijetu, kaže Montanari-Knez.


Za šankom sjedi mladi crikvenički par Nina i Ivan, a oko šanka se vrti njihova zlatna retriverka Beta. Svo troje zadovoljni kafićem i plažom u lučici Podvorska.  


– Super ideja. Napokon možemo normalno sa psom doći na plažu. Uvijek je bilo prigovora. I kad bi došli u devet navečer, bilo bi dovoljno da se nađe jedan čovjek koji će prigovoriti što radi pas na plaži. Ovako smo mirni, a još svi zajedno imamo kafić. Psi se vesele, imaju društvo, hvataju kamenje. Tu smo na rubu nasipa i nikome ne smetamo, kažu mladi Crikveničani koji smatraju da bi veliko turističko mjesto moglo imati još jednu plažu za pse.    


Da pseći turizam napreduje, dokazuje otvaranje sve većg broja plaža za pse. U Senju je plaža za pse otvorena krajem travnja u uvali Vlaška, pet kilometara južno od Senja. Novi Vinodolski također najavljuje otvaranje plaže za pse.