Intervencija u Selcu

Prvi Junior kamp za mršavljenje: Čak 80 posto pretile djece postaju pretili odrasli, a ovaj program to će promijeniti

Nataša Car



SELCE  Sjedilački način života i neprikladna prehrana uzeli su danak te je danas svako treće dijete pretilo ili rizično za razvoj debljine. Alarmantni podaci potakli su organiziranje prvog ljetnog kampa mršavljenja za juniore u Hrvatskoj i to u Poliklinici Terme Selce, a stručni tim junior kampa za mršavljenje činili su kreatorica programa HL by IBD (Healthy Living by Iva Brozičević Dragičević) i voditeljica kampa psihologinja mr.sc. Iva Brozičević Dragičević, zatim pedijatar-profesor Mladen Peršić, nutricionistica dr.sc. Martina Linarić, kardiolog prim. Ivan Brozičević i fizijatrica prim. Vlasta Brozičević te kineziolog, fizioterapeut i ostalo medicinsko osoblje.


– Interdisciplinarni pristup ključan je jer ne postoji »špranca« za trajnu promjenu životnog stila, rekla je Iva Brozičević Dragičević dodajući da je svako dijete drugačije, a ovaj tim brine se da se ispune njihove individualne potrebe.U cijeli proces uključeni su i roditelji čija je suradnja od iznimne važnosti, pogotovo po pitanju prevencije koja je izuzetno važna. Najbolji način spriječavanja nastanka problema su praćenje tjelesne težine djeteta, kao i edukacija cijele obitelji, pogotovo ako u njoj ima članova koji imaju nezdrav životni stil. – Upravo zbog toga je potrebno proširiti fokus i na djetetu bliske osobe jer svi znamo da djeca često kopiraju navike i postupke nas odraslih, rekla je nutricionistica Linarić.

Važna rana intervencija


Profesor Peršić dodao je da s djecom koja već pate od prekomjerne težine ili pretilosti treba započeti proces liječenja, a ključ uspjeha po njemu leži upravo u multidisciplinarnom pristupu i dugoročnom praćenju napretka. Koliko je intervencija u ranoj dobi važna pokazuje zabrinjavajuća statistika da 80 posto pretile djece u dobi iznad 11 godina postaju pretili odrasli.Iako postoje različiti uzroci prekomjerne težine i pretilosti daleko najčešći uzrok je životni stil. Ipak, postoji i sekundarni tip debljine čiji su uzroci hormonalni ili genteski. U tim slučajevima potreban je drugačiji pristup jer se problem tada ne može riješiti isključivo stjecanjem zdravih navika, no profesor Peršić smatra da uz adekvatnu endokrinološku terapiju i ovi elementi imaju značajnu ulogu u liječenju sekundarnog tipa debljine. Nutricionistica Linarić se slaže da sekundarni uzroci ne znače da je dijete osuđeno na život s prekomjernom težinom pa je stoga iznimno važno prvo utvrditi točan uzrok, a potom započeti primjeren način rješavanja problema.

Stručnjaci Junior kampa za mršavljenje / foto N. Car


Stručnjaci Junior kampa za mršavljenje / foto N. Car





Program HL by IBD traje 61 dan. U Selcu su djeca provela 10 dana gdje su započela s procesom stjecanja zdravih životnih navika kroz program vježbanja, kulinarske radionice, specijalističke preglede te razne kreativne i zabavne aktivnosti. Prije odlaska dobili su savjete stručnjaka i priručnike za nastavak programa kod kuće. Za djecu s područja Zagreba program se nastavlja u Zona Boutique Health centru, a za ostale će nastavak programa biti organiziran prema mjestu stanovanja.


Novi termini Kampa


– Deset dana kampa su samo početak, mi djecu nastavljamo pratiti i nećemo odustati dok ne postignemo željeni dugoročni rezultat, istaknula je voditeljica kampa dodajući da su u planu i novi termini za zimske i proljetne praznike.Osim poticanja djece i roditelja na zdravi životni stil, cilj je probuditi i obrazovne institucije, a ostvarenje tog cilja krenulo je na lokalnoj razini. Prof. Brozičević Dragičević pohvalila se dobrom suradnjom s Gradom Crikvenicom. Nutricionistica Martina Linarić smatra da je fizička aktivnost u školama zanemariva, a ni jelovnici često ne nude kvalitetnu hranu pa su u sklopu projekta Crikvenica – Zdravi Grad proveli nekoliko radionica za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, a cilj je proširiti ih na ostale obrazovne i sportske ustanove.– Ovaj jedinstveni pristup mršavljenju prilagođen je djeci i tinejdžerima, a u Poliklinici Terme Selce planiramo nastaviti održavati kamp i usporedo s njim i edukativne radionice kojima želimo informirati i osvijestiti javnost o ovom gorućem zdravstvenom problemu današnjice, zaključila je Brozičević Dragičević.