Zastupljenost žena

Provjerili smo koliko su zastupljene žene u životu crikveničko – vinodolskog kraja

Anto Ravlić

arhiva NL

arhiva NL

Nigdje nježniji spol nema niti potpredsjednicu vijeća. Pročelnička mjesta u upravama ravnomjerno su podijeljena. Netko će reći da su žene dobrodošle na mjestima gdje treba zasukati rukave



Stigne Dan žena, podijele se poljupci, pokloni i lijepe riječi i sutra sve po starom. Gdje su žene bile uoči svog dana, bit će i dan nakon svog dana. Koliko su žene zastupljene u svekolikom životu crikveničko-vinodolskog kraja?


Krenimo od politike. Crikvenica se može pohvaliti s dvije zamjenice gradonačelnika, Silviom Crnić i Ivonom Matošić te saborskim zastupnicom Erminom Lekaj Prljaskaj. U gradskom vijeću tek dvije dame, Davorka Vukelić Ljubobratović i Sonja Polonijo »protiv« 15 muškaraca. Od pet mjesnih odbora tek jedan vodi žena, Mara Andrić na čelu je MO Centar.



Od tri centra za kulturu, dvama ravnaju žene, Sanja Škrgatić u Crikvenici i Željka Jurčić Kleković u Biribiru. Od tri turističke zajednice u dvije glavnu riječ imaju žene, Marijana Biondić u Crikvenici i Iris Bruketa Milić u Vinodolu. Sve tri knjižnice vode žene – Barbara Kalanj Butković u Novom Vinodolskom, Željka Jurčić Kleković u Bribiru i Irena Krmpotić u Crikvenici.





U Novom Vinodolskom u Gradskom vijeću sjedi pet žena, Tatjana Lekaj, Dragana Baričević, Iva Tomljanović, Ana Jovanović i Snježna Klaić. U Vinodolskoj općini niti jedna žena nije među 13 vijećnika. Kad povučemo crtu, od 43 vijećnika tek je sedam žena. Dakle, 16 posto. U novljanskom gradskom vijeću trećina su žene. Nigdje nježniji spol nema niti potpredsjednicu vijeća. Od osam pročelničkih mjesta u gradskim i općinskim upravama, spolovi su ravnomjerno podijeljeni. Netko će reći da su žene dobrodošle na mjestima gdje treba zasukati rukave.


U sva četiri komunalna društva dirigiraju muškarci. U odgojno obrazovnim i kulturnim ustanovama žene se ne mogu potužiti na ravnopravnost. Od šest škola, gospođe vode tri. Sva tri vrtića vodi u politici zapostavljeni spol. Nema velikih sustava u gospodarstvu pa žene nisu imale previše prostora.


U najvećoj hotelskoj kući Jadran članica uprave je žena. U Jadranu su u tijeku kadrovske rošade pa je teško trenutno izračunati broj žena koje vode hotele, no izvan Jadrana žene teško stižu do čelnih pozicija u hotelima. Izvan sustava Jadrana žene su direktorice hotela Crikvenica, novljanskog Lišnja i selačkog Amabilisa.