Aplikacije

Prijave na projekte Novom donijele 25 i pol milijuna kuna

Anto Ravlić

Poticaje je dobio Grad Novi Vinodolski, ali i institucije, ustanove i udruge vezane uz Grad. Visinom dodijeljenih sredstava ističu se gradnja luke u Klenovici te vodifikacija Gornjeg Zagona i Crnog



NOVI VINODOLSKI Podvučena je crta pod prethodnu godinu u Novom Vinodolskom kad je riječ o aplikacijama na projekte za europska, nacionalna i regionalna bespovratna sredstva. Ukupno je prijavljeno 17 projekata od čega je odobreno devet, odbijeno šest, a još su aktualna dva upitnika nad prijavljenim projektima. Dobiveno je kroz projekte 25,5 milijuna kuna. Nema sumnje da sredstva pristigla mimo gradskog proračuna indirektno podižu proračun i znatno podižu svekoliki standard na području Grada Novog Vinodolskog. Jasno je koliko znače potpore kad se usporede s ovogodišnjim proračunom od 63 milijuna kuna. Činjenica je da je proračun realno podebljan za 20 milijuna kuna upravo zbog projekata koji se planiraju i koji se moraju predvidjeti proračunom.


Zona Zapad, Duplja…


Riječ je o uređenju infrastrukture Poslovne zone Zapad, konačnoj sanaciji deponija Duplja, uređenju Obale Petra Krešimira IV. i energetskoj obnovi vrtića Fijolica. Kako god se računa, riječ je o velikom financijskom poticaju. Na popisu su milijunske potpore, no i potpore od nekoliko tisuća kuna koje uvijek dobro dođu kod manjih projekata. Godina bi mogla biti još uspješnija ako zeleno svjetlo dobiju projekti na čekanju »teški« gotovo 17 milijuna kuna.


Bribirska obala


Projekt uređenja zelene površine u naselju Mikulja sufinanciralo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 50 posto odnosno sa 120 tisuća kuna kroz program kapitalnih pomoći općinama i gradovima. Za projekt V. Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Novi Vinodolski odobrena su sredstva od 25 tisuća kuna dok sredstva za projekt rješavanje problematike organiziranog odvoza otpada iz višestambenih jedinica uz primjenu volumena kao kriterija za obračun u iznosu od 85 tisuća kuna nisu odobrena.




Ministarstvo turizma Republike Hrvatske odobrilo je bespovratnih 600 tisuća kuna za Uređenje plaže na Bribirskoj obali – IV. faza a ukupna vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna. Na regionalnoj razini Gradu je odobreno 655 tisuća kuna iz proračuna Primorsko-goranske županije od traženih 1,2 milijuna kuna. Županija je odobrila 500 tisuća kuna za uređenje raskrižja županijske ceste Ž5064 i sabirne ceste Poslovne zone Zapad, 35 tisuća kuna za sanaciju plaže Pod Lopar, sto tisuća kuna za izradu konzervatorske studije Frankopanskog kaštela i trga te muzeološkog koncepta Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski. Iz Županije je stiglo i 20 tisuća kuna za izradu, prijevoz i postavljanje indijanskog totema na lokalitetu Breze, gdje se snimao film o Winnetouu.


PGŽ nije odobrio sredstva za projekte Okolotorno, uređenje plaže na Bribirskoj obali-III. faza, sanaciju fasade na kuli Kvadrac (Turnac), sanaciju plaže u Klenovici i uređenje plaže u Povilama.


Grad Novi Vinodolski prikupio je 20 tisuća kuna donacije od Hrvatske poštanske banke za kulturno-sportsko-zabavno ljeto te 20 tisuća kuna od HTZ-a za sufinanciranje, izradu, prijevoz i postavljanje indijanskog totema na lokalitetu Breze. Ministarstvo kulture odobrilo je 33 tisuće kuna Narodnom muzeju i galeriji Novi Vinodolski – 27 tisuća kuna za program izložbi u Gradskoj galeriji Turnac i sedam tisuća kuna za nabavu računalne opreme. Centru za kulturu Grada Novog Vinodolskog i partneru Gradu Novom Vinodolskom odobreno je sto tisuća kuna za opremanje centra (projektor, platno, stolice, laptop). Iznos od 45 tisuća bespovratnih kuna odobren je Narodnoj čitaonici i knjižnici. Za nabavu knjižne i neknjižne građe 30 tisuća, za informatičku opremu deset tisuća i Malu glagoljsku akademiju pet tisuća kuna. Iz županijskog proračuna KUD Ilija Dorčić i Jedriličarski klub Burin povukli su po četiri tisuće kuna za svoje aktivnosti.Lukobran Županijska lučka uprava Novi Vinodolski za izgradnju lukobrana u Klenovici ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobilo je 14 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija osigurala je dodatnih dva milijuna kuna. Kad je riječ o lučkoj infrastrukturi Primorsko-goranska županija dodijelila je i 761 tisuću kuna za sanaciju obalnog zida Suha Ričina i izradu sidrenog sustava, rekonstrukciju luke Klenovica, projektiranje dogradnje luke Povile.

Komunalnom trgovačkom društvu Vodovod Žrnovnica d.o.o. odobreno je 1,6 milijuna kuna od strane Hrvatskih voda i 69 tisuća kuna iz županijskog proračuna za vodifikaciju naselja Crno. Grad Novi Vinodolski sufinancirat će projekt s 130 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna kuna. Za projekt Vodovodni ogranci Gornjeg Zagona (naselja Kal, Tribitinj, Plužnice i Valač) Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila je 4,8 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 5,7 milijuna kuna. Grad Novi Vinodolski za asfaltiranje bijele ceste u dužini od 3,4 kilometra osigurat će 900 tisuća kuna.



Za projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Fijolica odobreno je 667 tisuća kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1,8 milijuna kuna, a 60 posto odnosno gotovo 650 tisuća kuna poslat će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz Fonda sa sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i nacionalnoj razini za 2017. godinu.



LAG i LAGUR


LAG-u Vinodol odobreno je osam milijuna kuna za provedbu lokalne razvojne strategije na cijelom području LAG-a koji obuhvaća gradove Novi Vinodolski, Crikvenicu, Bakar, Kraljevicu, te Vinodolsku općinu, Općinu Čavle i Općinu Kostrena.


LAGUR-u Tunera odobreno je 770 tisuća kuna za uhodavanje i prve projekte odnosno za pripremnu potporu, koja obuhvaća četiri glavne aktivnosti: izradu lokalne razvojne strategije u ribarstvu (LRSR), izradu studije ribarstvenog područja te redovite aktivnosti. Također je odobreno i 16 milijuna kuna za provedbu mjera lokalne razvojne strategije u ribarstvu na području LAGUR-a (Novi Vinodolski, Crikvenica, Bakar, Kraljevica i Kostrena).



U tijeku je evaluacija dva projekta čija je ukupna vrijednost 16,8 milijuna kuna. Razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture u Poslovnoj zoni Zapad u vrijednosti od 13,1 milijun kuna i izgradnja zgrade društvene namjene: mjesni dom Povile vrijednosti 3,7 milijuna kuna.



PC Vinodol dobit će 419 tisuća kuna za prijavu projekata poduzetnika na mjere PGŽ-a. Projekti su vezani uz nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti za poduzetnike u sektoru malog gospodarstva, povećanje dodane vrijednosti turističkih sadržaja te razvoj i unapređenje selektivnih oblika turizma na ruralnom području Županije. Poduzetnički centar Vinodol prijavio je projekt na natječaj »Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija« putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.