Crkvenica slavi Dan grada

Predstavljeno novo djelo poznate hrvatske spisateljice Ljerke Car Matutinović

Franjo Deranja

Sudionici predstavljanja nove knjige književnokritičkih osvrta »Kraljevstvo za knjigu« / Snimio Franjo DERANJA

Sudionici predstavljanja nove knjige književnokritičkih osvrta »Kraljevstvo za knjigu« / Snimio Franjo DERANJA

U novoj knjizi nalazi se 29 književnokritičkih osvrta, od čega 16 na pjesnička te 13 na prozna ostvarenja suvremenih i inozemnih autora iz razdoblja od 2014. do 2018., prema čijoj kreativnoj riječi, kako je istaknuto, autorica  pokazuje puno poštovanje  i dobrohotnost

CRIKVENICA  U sklopu višednevnih svečanosti u povodu obilježavanja Dana grada, u Crikvenici je suvremena hrvatska spisateljica, esejistica, književnica za djecu, pjesnikinja i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović predstavila svoju novu knjigu književnokritičkih osvrta pod naslovom »Kraljevstvo za knjigu« (Biakova, Zagreb, 2018.).O knjizi su, uz autoricu, govorili prof. Marija Gračaković, književna kritičarka i spisateljica Željka Lovrenčić te urednica knjige Zorka Jekić.

– U književnim su prosudbama, osvrtima i kritici Ljerkini stavovi čvrsti, ali nisu lišeni ljubavi, nježnosti, dobrohotnosti. Kako u čitavom svom stvaralačkom opusu, tako i ovdje zagovara afirmaciju ljubavi kao temeljnog životnog smisla – rekla je prof. Gračaković.


Ulomke iz ove edicije čitao je dramski umjetnik Dubravko Sidor.


U glazbenom dijelu programa, kroz koji je u ime nakladnika, Gradske knjižnice Crikvenica, vodila Tea Vidučić, nastupio je uz gitaru Marko Matutinović.


Osvrti puni poštovanja




U novoj knjizi Ljerke Car Matutinović nalazi se 29 osvrta, od čega 16 na pjesnička te 13 na prozna ostvarenja suvremenih i inozemnih autora – iz razdoblja od 2014. do 2018. godine – prema kojima i prema čijoj kreativnoj riječi, kako je istaknuto i u ovoj prigodi, autorica  pokazuje puno poštovanje.


Ljerka Car Matutinović rođena je u Crikvenici, osnovnoškolsko obrazovanje stekla je u rodnom gradu, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima. Radila je kao profesorica u crikveničkoj Gimnaziji i u Petoj zagrebačkoj gimnaziji te kao novinarka-urednica na Hrvatskom radiju (HRT). Članica je Društva hrvatskih književnika (1975.), Hrvatskog P.E.N. centra, Zagrebačkog centra Europskog društva kulture (sjedište u Veneciji), Hrvatskog društva pisaca te Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Potaknula je utemeljenje Jadranskih književnih susreta koji se u Crikvenici održavaju od 2001. godine. Živi i radi u Zagrebu.


Plodna autorica


Književne kritike i eseje počinje objavljivati 1961. godine, pjesme od 1965., a pripovijetke od 1975. u više časopisa i novina. Ovo je treća knjiga književnih kritika Ljerke Car Matutinović koja se već odavna ubraja u doajene hrvatske književnokritičke riječi.


Objavila je dvadeset zbirki pjesama, od čega tri na čakavskom narječju. Dosad je pjesničkih zbirki, proznih radova te knjiga za djecu objavila pod više od pedeset naslova. S talijanskog jezika prevela je više poznatih pisaca za djecu i odrasle (Moravia, Rodari, Collodi, Boccaccio, Geda). Nagrađena je mnogobrojnim književnim nagradama u zemlji i inozemstvu.


Dan grada slavi se u znak sjećanja na prvo spominjanje Crikvenice u darovnici Nikole IV. Frankopana (14. kolovoza 1412. godine) kojom je pavlinima omogućena gradnja samostana uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, prema kojoj je crkvi – u čakavskom  govoru »crikvi« – grad dobio današnje ime.