Jadran mora isplatiti

Postignuta nagodba, Kačjak neće na dražbu

Orjana Antešić

Grupa od 19 bivših radnika koja je protiv Jadrana vodila spor punih deset godina dobit će ukupno 1,9 milijuna kuna. Dug po osnovi glavnice koji iznosi 588.000 kuna bit će im isplaćen odmah, a drugi dio od 1,3 milijuna, odnosno dug na ime zateznih kamata, obročno u sljedećih 12 mjeseci



CRIKVENICA Kampiralište na Kačjaku, u vlasništvu crikveničkog Jadrana, ipak neće na sudsku dražbu koja je bila zakazana za idući četvrtak, 26. listopada. Uprava ovog hotelskog poduzeća postigla je nagodbu s grupom bivših »jadranovaca«, koji su punih deset godina vodili sudski spor jer, za razliku od najvećeg broja drugih radnika, nisu nikad odustali od svojih ovršnih zabilježbi nad nekretninama Jadrana kako bi namirili neisplaćene plaće i druga davanja iz razdoblja od 1998. do 2000. godine.


Glavnica odmah


Prijedlog postignute nagodbe, doznajemo od predsjednika Uprave Jadrana Dina Manestra, jučer je na telefonskoj sjednici prihvatio i Nadzorni odbor ovog hotelskog poduzeća.


Jadran će, doznajemo, ovog grupi od devetnaestero radnika isplatiti ukupno 1,9 milijuna kuna. Dug po osnovi glavnice je 588.000 kuna i taj će im iznos, prema postignutog nagodbi, biti isplaćen odmah. Onaj drugi dio, koji je daleko veći, a riječ je o zateznim kamatama koje su kroz proteklo desetljeće i pol dosegle iznos od 1,3 milijuna kuna, Jadran će isplatiti obročno, kroz narednih 12 mjeseci, doznajemo od Manestra.


Sama nagodba, oko koje su odvjetnici obiju strana tjednima pregovarali i usuglašavali, trebala bi biti potpisana u ponedjeljak, u svakom slučaju prije četvrtka kada je na crikveničkom sudu zakazano ročište za dražbu ove Jadranove nekretnine. Kako doznajemo od opunomoćenika ove grupe bivših radnika Jadrana, nakon potpisa nagodbe na sudu će se zatražiti odgoda ovrhe za godinu dana, odnosno do pune isplate potraživanja njihovih klijenata i nakon toga brisat će se ovršne zabilježbe nad kampiralištem na Kačjaku.

Njegovu je prodaju, podsjetimo, sud bio odredio po početnoj cijeni od 4.153.333 kuna odnosno za dvije trećine procijenjene vrijednosti. Riječ je o parceli od 5.600 četvornih metara, koja se nalazi s desne strane ceste koja vodi na sam poluotok Kačjak i tamošnje staro turističko naselje, a za čiju revitalizaciju crikvenički Jadran planira mega-investiciju od čak 140 milijuna kuna, koja bi trebala startati za nekoliko godina.


Autokamp na Kačjaku nije jedina Jadranova nekretnina na kojoj još postoje ovršne zabilježbe bivših radnika. Riječ je o jednom te istom paketu onih »jadranovaca« koji se u stečajnom postupku ovog hotelskog poduzeća nisu odrekli prava koje su stekli po osnovi sada već davne sudske nagodbe iz 2001. godine kojom se tadašnja uprava Jadrana obvezala isplatiti sve neisplaćene plaće i druga davanja za razdoblje od 1998. do 2000. godine.



Prema informacijama koje smo dobili od predsjednika Uprave Jadrana, još je oko četrdesetak bivših radnika koji se nisu odrekli svojih ovršnih zabilježbi nad nekretninama Jadrana i ti su postupci još uvijek u tijeku. Namjera je, kaže Manestar, sa svima njima krenuti u pregovore oko postizanja nagodbe kako bi se jednom zauvijek riješili repovi i recidivi iz prošlosti. Samu dinamiku diktirat će sredstva koja će Jadran imati na raspolaganju za tu namjenu.



Nove nagodbe


U stečaju Jadrana, koji je počeo 2010. godine, jedan od preduvjeta uspješnog zaključenja ovog postupka, bio je da se radnici odreknu ovrha nad nekretninama Jadrana. Cilj je bio spriječiti stečajnu (ras)prodaju i »komadanje« Jadrana kao cjeline. Velika većina radnika prihvatila je tu inicijativu na način da su polovicu svojih potraživanja pretvorili u vlasničke udjele dok im je druga polovica isplaćena »u kešu«. Tako se oko 850 bivših i sadašnjih radnika upisalo među male dioničare ove crikveničke hotelske kuće koja uspješno brodi nakon svojeg izlaska iz stečaja, početkom 2014. godine.


Nakon ove grupe radnika koja je prva uspjela dovesti svoj dugotrajni sudski spor do samog »finala«, što je onda rezultiralo ovom nagodbom, u Upravi Jadrana planiraju do kraja ove godine napraviti analizu i prijedlog nagodbi za sve ostale sudske sporove koji se vode po istoj osnovi.